Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Μετανάστες ή πρόσφυγες...

Μετανάστες ή πρόσφυγες …

d33a09b7e8bd4c9995e0ef14562485d3a570542d24622d48b0a21b44778500d0

Μετανάστες ή πρόσφυγες, Διεθνές ή ηθικό, πρόβλημα ή ευλογία, «δουλειές» ή επιβίωση, ήταν τα ερωτήματα που μπήκαν στην ημερίδα που οργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Καλαμάτας, την Κυριακή, 20/12/2015.
Με συντονιστή τον κ. Γιώργο Καραμπάτο (Εκτελ. Δ/ντή Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς»), αναπτύχθηκαν σκέψεις και προτάσεις από την κα Θεοδώρα Κολοκοτρώνη (Επικεφαλής Europe Direct), την Ν. Τσουκαλά (Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris 11), τον κ Μιχαηλίδη (Δημοσιογράφο, ΑγροΝέα), τον κ. Βασίλη Τακτικό ((Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών), τον κ. Ευάγγελο Σπινθάκη (ΠΕΣΚΟ), την κα Μαρινέλλα Κατσιλιέρη (Europe Direct), τον κ. Κώστα Οικονομόπουλο (Κοινωνία 3/3), τον κ. Αντώνιο Βούρτη, τον κ. Σωτήρη Μαρίνη, τον κ. Παύλο Γρέκη, τον κ. Νικόλαο Ζλήμα, την κα Αναστασία Χαντίντ, την κα Μαργαρίτα Μποριτσέλι, τον κ. Βασίλειο Γιόκαρη και πολλούς ακόμα.
Μεταξύ των πολλών ενδιαφερόντων στοιχείων που αναλύθηκαν επισημάναμε:

1. Μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική αποτελεί βασικό στόχο για την Ε.Ε.
2. Στόχος τα Ε.Ε. είναι να δημιουργήσει μια ισορροπημένη προσέγγιση για τον χειρισμό της νόμιμης μετανάστευσης και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ενώ θα εξασφαλίζεται η δίκαιη μεταχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα.
3. Σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, η Επιτροπή προτείνει τέσσερις κατευθύνσεις:
  • Μείωση κινήτρων για παράτυπη μετανάστευση
  • Διαχείριση των συνόρων σώζοντας ζωές και παρέχοντας ασφάλεια
  • Ισχυρότερη κοινή πολιτική χορήγησης ασύλου
  • Αναθεώρηση του καθεστώτος της «μπλε κάρτας»
4. Ήδη έχει εγκριθεί η Οδηγία Επιστροφής 2008/115/ΕΚ παρανόμως διαμενόντων
5. Εγκρίθηκε η Οδηγία 2009/52/ΕΚ κατά εργοδοτών που απασχολούν παράνομους
6. Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι το μεταναστευτικό «τσουνάμι» αναζωπυρώθηκε ή/& κατευθύνεται από όμορες χώρες και για γεωπολιτικούς λόγους, και όχι μόνο λόγω ανασφάλειας, κλιματικής αλλαγής κλπ.
7. Το πρόβλημα δεν δημιουργείται από την μετανάστευση, αλλά από τον όγκο και την μαζικότητα των μεταναστών συνανθρώπων μας.
8. Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα κράτη-μέλη έχει πέσει στο ελάχιστο, με τον σχολιασμό «εάν το περιβάλλον ήταν τράπεζα θα το είχαν σώσει στην ΕΕ» (όσον αφορά την μετανάστευση λόγω κλιματικών αλλαγών), ή με τον παρατήρηση ότι «το κεφάλαιο δεν θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας» (όπου μόνο η κοινωνία των πολιτών μπορεί σήμερα να δημιουργήσει ακόμα απασχόληση).
9. Σε ένα ευνομούμενο κράτος η φιλοξενία μεταναστών είναι μια μορφή εξαναγκασμένου «τουρισμού», είναι επιθυμητή και θα έπρεπε να οργανωθεί η προσέλκυσή της.
10. Στην Φιλανδία πριν 15 χρόνια οι πόλεις συνέτασσαν φακέλους υποψηφιότητας για την διεκδίκηση φιλοξενίας μεταναστών. Το επίδομα που εισπράττουν οι μετανάστες από ΟΗΕ ή από ΕΕ είναι μια μορφή εισαγωγής συναλλάγματος και στήριξης της τοπικής οικονομίας.
11. Για να διατηρηθεί ο πολιτισμός σε μια κοινωνία απαιτείται να αναλογούν 1,8 (ή κατ άλλους 2,1) παιδιά σε κάθε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία. Στην Ελλάδα έχουμε μόνο 1,2 παιδιά, που σημαίνει ότι οι κυβερνώντες απέτυχαν στον μακροχρόνιο σχεδιασμό του κράτους. Θα έπρεπε να πρόσφεραν προνόμοια για την σταθεροποίηση των γεννήσεων στην Ελλάδα στο 1,8.
12. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, επειδή στις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής ο ρυθμός αυτός είναι 8 (!...). Ακόμα και αν είμαστε στο 1,8 σαν Ελλάδα, η πλημμυρίδα από τις γειτονικές χώρες θα μας «πνίξει». Τα γνωστά σε όλους αυτά στοιχεία θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει τους κυβερνώντες σε νομοθεσία κατάλληλη για στοχευόμενη προσέλκυση μεταναστών, αλλά και νομοθετικό πλαίσιο ενσωμάτωσης των απαραίτητων αυτών συνανθρώπων για την επιβίωση του κράτους.
13. Στην ύπαιθρο η κατάσταση είναι τραγική. Ενώ θα έπρεπε να είχαμε ομαλή κατανομή 40% (20-35 ετών), 30% (35-50 ετών), 20% (50-65 ετών) και 10% άλλους, έχουμε σήμερα μόλις 6-10% στους νέους αγρότες, 30% περίπου στους μεσήλικες και 60-64% στους ηλικιωμένους (άνω των 55 ετών). Που σημαίνει ότι σε μια δεκαετία θα έχει χαθεί το σημερινό 66% των αγροτών, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη, από τους κυβερνώντες, για αναπλήρωση και ηλικιακή ανανέωση. Ίσως να είναι το σημαντικότερο «έγκλημα» κατά του Ελληνικού πολιτισμού, της αγροτικής ελληνικής κοινωνίας και της Ελλάδας.
14. Εάν το μέσο κόστος για να «δημιουργήσεις» ένα νέο μέλος στην Ελληνική κοινωνία είναι περίπου 300.000€, και επί πλέον τα ατιμολόγητα ξενύχτια των γονέων και συγγενών, καθώς και της κοινωνίας, τότε η φυγή των νέων μας (υπολογίζεται σε 400.000 τα τελευταία 6 χρόνια, από τους οποίους οι 200.000 επιστήμονες) «πέταξε» 170 δις Ευρώ, που τα κέρδισαν οι χώρες που προσφέρουν αξιοκρατία και με δικαιοσύνη στους κατοίκους τους.
15. Οι Έλληνες μετανάστες στερούν από την ελληνική οικονομία περίπου 2-3 δις καθαρό εισόδημα και το δυστύχημα είναι  ότι το αθροίζουν στις ανταγωνίστριες μέσα στην ΕΕ χώρες, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την πιθανή ανάκαμψη της Ελλάδος και όσων παραμένουμε ακόμα σε αυτό το ακροτήριο.
16. Όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με ευνομούμενο κράτος. Εάν υποθέσεις ότι μερικοί (?) από τους μετανάστες ή πρόσφυγες δουλεύουν παρανόμως χωρίς εισφορές, χωρίς φορολογία εισοδήματος, αλλά με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αξιοποιώντας πλήρως τα έργα υποδομής που γίνονται από την φορολόγηση των ελάχιστων νομοταγών-εντίμων συμπολιτών μας, τότε η «εικόνα» γίνεται τραγική και μη αναστρέψιμη.
17. Και αν σκεφθείς ότι τα όποια κάποια ευρώ της μαύρης εργασίας οδηγούνται μέσα από αδήλωτους δρόμους για να ταΐσουν πεινασμένους συγγενείς σε Αφρική και Ασία, χωρίς να επιστρέφουν πίσω με κάποια μορφή, διότι από τις πατρίδες των μεταναστών αγοράζουν με τα ευρώ που πήραν από Ελλάδα αγαθά από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, τότε δεν υπάρχει εικόνα, αλλά μια «μαύρη κηλίδα» για την ελληνική οικονομία.
18. Κάθε ένας καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να παράγουν 1-2 εκ εργαζόμενοι στην Ελλάδα και να συντηρούνται (συντάξεις και διατροφή παιδιών και άλλων) 16 εκ ανθρώπων (11 εκ στην Ελλάδα και 5 εκ στις πατρίδες από όπου προέρχονται οι μετανάστες).
19. Σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που ανακοινώθηκε στον ΣΚΑΙ στις 18-12-2015 (21.00) καταγράφηκε ότι οι συμπολίτες μας πιστεύουν κατά 62% ότι οι επιλογές των κυβερνώντων είναι λάθος στα μεταναστευτικά.
20. Στα Κύθηρα προβλέπονταν Προσφορά εργασίας στα έργα υποδομής από τους κατοίκους. Εξαιρούνταν όσοι φύτευαν ελιές, ακόμα και από την εποχή της Ενετοκρατίας. ¨ηταν μια κάποια πολιτική. Σήμερα φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια μακροχρόνια πολιτική, ούτε σε θέματα μετανάστευσης και προσφύγων.
21. Οι Αμερικανοί, παρά την μεταναστευτική πολιτική που έχουν, έχουν σήμερα τους αυτόχθονες σε ειδικά στρατόπεδα και κατακλύζονται από λαθρομετανάστες από Μεξικό και αλλού.
22. Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω των θαλασσίων συνόρων της και της μικρής απόστασης από όμορες χώρες (5 ναυτικά μίλια, δηλαδή μισή ώρα πλεύσης), όπου οι τυχόν μετανάστες μετατρέπονται, λόγω κινδύνου για την ζωή τους, σε ναυαγούς.
23. Ακούστηκε: Ο παππούς μου ήταν πρόσφυγας από τον Πόντο. Ο πατέρας μου μετανάστης στην Γερμανία, εγώ κατηγορούμαι από ανεγκέφαλους ως ρατσιστής, και ο γιός μου είναι μετανάστης και εργάζεται στην Σκωτία. Μάλλον υπάρχει πλήρης σύγχυση, ή κάποιοι θέλουν να επιβάλουν ανορθόδοξες λύσεις, μακριά από τις τοπικές κοινωνίες και τους σήμερα έλληνες πολίτες.
24. Στο ανθρωπιστικό και ηθικό επίπεδο όλοι συμφωνούν ότι οι συνάνθρωποί μας, στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού και της τήρησης των ελληνικών νόμων πρέπει να φροντίζονται ισότιμα.

Το Europe Direct Καλαμάτας πέτυχε μια εξαιρετική συζήτηση και ευαισθητοποίηση.
Τυχόν επί πλέον στοιχεία θα μπορούσαν να αναζητηθούν από εκεί (europedirect@olivetreeroute.gr2721095620).
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου