Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Δραγασάκης: Αναζητείται μια νέα ισορροπία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Συζήτηση στη Βουλή για τις τράπεζες

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλάει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα ημερησίας διάταξης "Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις του Υπ. Οικονομικών", Αθήνα, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ (File: 15911870.jpg )
Αθήνα 
«Κανουν λάθος όσοι δεν βλέπουν ότι το προηγούμενο διάστημα διεξήχθη ένας πόλεμος ενάντια όχι στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα» είπε σχολιάζοντας τις αιτιάσεις τις αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
«Πρέπει να αντλούμε μαθήματα και όχι απλώς να καταγγέλλουμε ο ένας τον άλλο» τόνισε.
Στην ομιλία του ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε, ότι στα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκε ένας καταστροφικός φαύλος κύκλος ανάμεσα στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία και πρόσθεσε, ότι «αν δεν βγούμε από αυτό τον κύκλο θα βουλιάζουμε διαρκώς».

Στον εισαγγελέα ο Σταύρος Ψυχάρης για τα δάνεια του ΔΟΛ

Στον εισαγγελέα ο Σταύρος Ψυχάρης για τα δάνεια του ΔΟΛ
Ενώπιον του εισαγγελέα θα βρεθεί στις 12 Νοεμβρίου ο Σταύρος Ψυχάρης, εκ μέρους του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής τα δάνεια των καναλαρχών μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.
Ο Σταύρος Ψυχάρης αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του εισαγγελέα ως ύποπτος για το αδίκημα της απιστίας αναφορικά με τα δάνεια που έλαβε ο ΔΟΛ από το σύνολο των συστημικών τραπεζών.
Ο οικονομικός εισαγγελέας, στου οποίου τα χέρια βρίσκεται προς εξέταση ο φάκελος με τα δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, διερευνά το κατά πόσο τεκμηριώνεται ποινικά αξιόποινη συμπεριφορά.
Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα βρίσκεται ολόκληρος ο φάκελος με τα υπέρογκα τραπεζικά δάνεια των ΜΜΕ.

Τα κατά συνθήκη ψεύδη. ΜΚΟ – ΚΟΙΝΣΕΠ και κρατικές χρηματοδοτήσεις.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
*Ευάγγελος Σπινθάκης
Τα κατά συνθήκη ψεύδη. ΜΚΟ – ΚΟΙΝΣΕΠ και κρατικές χρηματοδοτήσεις. Τα ψευδεπίγραφα της κοινωνικής οικονομίας
Ψεύδος 1ο «Τα σκάνδαλα των ΜΚΟ»
Πολλές φορές έχουν στοχοποιηθεί οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ΜΚΟ, ως αμαρτωλές εταιρείες που απομυζούν δημόσιο χρήμα εις βάρος της κοινωνίας. Πού βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψεύδος; Σε ένα άθροισμα σκανδάλων 20 δις, οι ΜΚΟ υπολογίζεται ότι ενοχοποιούνται για 500 εκατ., ενώ ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας για τα υπόλοιπα 19,5 δις. Από τις χιλιάδες εθελοντικές οργανώσεις της χώρας, ενοχοποιούνται 50 ΜΚΟ και αυτές που βαρύνονται με αμαρτήματα αναφέρονται σε προγράμματα του Υπ. Εξωτερικών και είναι περίπου 20, που κάποιες φορές δημοσιεύματα του τύπου φέρουν να συνδέονται με κυβερνητικά στελέχη. Και όμως ο θόρυβος από τα μμε ήταν δυσανάλογος εναντίον των ΜΚΟ με αποτέλεσμα να  δυσφημιστούν συλλήβδην χιλιάδες εθελοντικές οργανώσεις. Ποια η σκοπιμότητα κατασυκοφάντησης του εθελοντισμού από τα συστημικά κυρίως μμε;

Αναλυτικό Πρόγραμμα της Προσυνεδριακής Ημερίδας για την Κοινωνική Οικονομία

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
&
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015
16.00 – 21.00,  Λ. Αλεξάνδρας 152, 5ος όροφος

Αναλυτικό Πρόγραμμα της Προσυνεδριακής Ημερίδας για την Κοινωνική Οικονομία

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Η Κληρονομιά της Κουκουβάγιας- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Eξαιρετικό ντοκιμαντέρ για την αρχαία Ελλάδα και την Δημοκρατία 

Το ντοκιμαντέρ The Owl’s Legacy γυρίστηκε το 1989 για να ανακαλύψει τους συνδέσμους που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελληνική αρχαιότητα και τον παγκόσμιο πολιτισμό. 
Η χρηματοδότηση του ντοκιμαντέρ έγινε από το Ίδρυμα Ωνάση.
https://www.youtube.com/watch?v=trBeJ6pwNqY

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

η δημοσιογραφία πολιτών και η οριζόντια επικοινωνία είναι ένας από τους τρείς άξονες δράσης του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ. Οι άλλοι δύο άξονες είναι η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και της συμμετοχικής Δημοκρατίας. Και οι τρείς αυτοί στόχοι είναι αλληλένδετες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της διογκούμενης φτώχειας. Το άρθρο του Βασίλη Τακτικού που ακολουθεί αναφέρεται στη σημασία ενός άλλου οριζόντιου και αδιαμεσολάβητου επικοινωνιακού συστήματος στα χέρια των οργανώσεων της κοινωνίας Πολιτών.

Η διαλεκτική σχέση «μέσου» και «μηνύματος»

Η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών είναι το «μέσον»
ο συνεργατισμός το «μήνυμα» και ελπίδα του κόσμου

Στην εποχή μας η ισχύς των μέσων επικοινωνίας περισσότερο από ότι στο παρελθόν, συνοψίζεται σε αυτό που έχει διατυπωθεί στη θεωρία του Μακ Λούαν «το μέσο είναι το μήνυμα».
Πράγμα που σημαίνει απλά, ότι αυτός που κατέχει τα μαζικά μέσα επικοινωνίας καθορίζει και το περιεχόμενο του μηνύματος, ενώ η επικοινωνία συνολικά καθορίζει τις κοινωνικές συμπεριφορές, τη μαζική κουλτούρα, την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία.
Η βιομηχανία της μαζικής επικοινωνίας διαμορφώνει τη κοινή γνώμη, κατασκευάζει πολιτική συναίνεση, διαμορφώνει τελικά το συλλογικό φαντασιακό που είναι το ιδεολογικό υπόστρωμα της πολιτικής ηγεμονίας της οικονομικής ολιγαρχίας.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Υπό κατάρρευση η μεσαία τάξη στη Δύση

Υπό κατάρρευση η μεσαία τάξη στη Δύση
Υπό κατάρρευση η μεσαία τάξη στη Δύση


Ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες η μεσαία τάξη αυξάνεται, στις χώρες της Δύσης συρρικνώνεται. Αιτία; η παγκοσμιοποίηση, αλλά και οι διαφορές του εισοδήματος στις αναπτυσσόμενες χώρες και στην Δύση, προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιος ως μέλος της μεσαίας τάξης.
Στις αναδυόμενες οικονομίες, στα μεσαία στρώματα ανήκουν όλοι όσοι έχουν υπερβεί τη φτώχεια. Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, όποιος κερδίζει ημερησίως περισσότερα από δύο δολάρια, μπορεί στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες να λέει ότι ανήκει στη μεσαία τάξη. Σε άλλες χώρες, όποιος κερδίζει 10 ή 20 ή 30 δολάρια. Αντίθετα στην Δύση, το κατώτατο όριο είναι το 75% του μέσου εισοδήματος της χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, τις τελευταίες δύο δεκαετίες πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν «ξεπεράσει» τη φτώχεια. Κυρίως στην Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, το Βιετνάμ, τη Ρωσία και άλλες γοργά αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν δημιουργηθεί νέα κοινωνικά στρώματα, τα οποία εν μέρει χαρακτηρίζονται από σχετική ευημερία.

ΤΟ BULLYING ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ



Ο εκφοβισμός (bullying) έχει ορισθεί ως μια επιθετική, σκόπιμη πράξη ή συμπεριφορά που εκδηλώνεται από ένα άτομο ή ομάδα ατόμων επαναλαμβανόμενα, έχει διάρκεια στο χρόνο και απευθύνεται σε ένα άτομο (θύμα) που δεν μπορεί να υπερασπιστεί εύκολα τον εαυτό του (Olweus, 1993). Ο ορισμός αυτός υπογραμμίζει τη σκοπιμότητα του εκφραστή της βίαιης συμπεριφοράς και την πρόκληση φυσικής ή ψυχολογικής βλάβης στα θύματα. Επιπλέον, η διαφορά του εκφοβισμού με τις συνηθισμένες τακτικές είναι ότι αυτός εμφανίζει επαναληψιμότητα και ότι υπάρχει ανισορροπία ισχύος μεταξύ του θύτη και του θύματος, με την επιβεβαίωση της κυριαρχίας του θύτη πάνω στο θύμα (ως προς την ηλικία, τη φυσική δύναμη κ.λπ.) (Cullingford & Morrison, 1995).

Περιλαμβάνει τον φυσικό εκφοβισμό, χειρονομίες, επίδειξη φυσικής δύναμης, λεκτικό εκφοβισμό (τραυματισμό, εκβιασμό, ταπείνωση, καταπίεση, προσβολή και βρίσιμο). Ολα τα παραπάνω κατατάσσονται στον άμεσο εκφοβισμό. Υπάρχει όμως και ο έμμεσος εκφοβισμός (κοινωνική χειραγώγηση που αφορά στη χρησιμοποίηση των άλλων ως μέσα αντί για την άμεση επίθεση στο θύμα, για παράδειγμα, ενοχλητικά και επιθετικά σχόλια, συστηματική εξαίρεση ενός ατόμου από τις δραστηριότητες μιας ομάδας κ.λπ.).

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ, ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ, ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ



Λύνει τα χέρια των μικρών παραγωγών η υπουργική απόφαση του κ. Βαγγέλη Αποστόλου που διευκολύνει τη διάθεση τροφίμων οικοτεχνίας. Ειδικότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε εφαρμογή του νόμου Τσαυτάρη 4235/2014, δίνει τη δυνατότητα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων σε μικρή κλίμακα.

Ο νόμος Τσαυτάρη εισήγαγε για πρώτη φορά τον όρο της οικοτεχνίας ως «μεταποίηση, μικρής κλίμακας, γεωργικών προϊόντων αποκλειστικά ιδίας παραγωγής από τον παραγωγό και την οικογένειά του, στον χώρο της αγροτικής κατοικίας ή της αγροτικής εκμετάλλευσης», με στόχο να αυξηθεί το εισόδημα του αγρότη και να αποκτήσει άμεση ρευστότητα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ
·          
·         Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού:
Στη χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ως επιπλέον μηχανισμού "ανακοπής του ρεύματος μαζικής μετανάστευσης νέων στο εξωτερικό" στοχεύει ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στη συνέντευξη που παραχωρεί στην κυριακάτικη "Αυγή". Ο φέρελπις υφυπουργός θέτει τους στόχους τού χαρτοφυλακίου του, με γνώμονα να υπάρξουν "αποτελέσματα προς την κοινωνική πλειοψηφία", ενώ θεωρεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει δείγματα γραφής, αξιοποιώντας πόρους προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ανέργους, τομείς στους οποίους θα στραφεί και το επόμενο διάστημα.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Το επίπεδο ανάπτυξης και η φτώχεια αποτελούν θέματα τα οποία βρίσκονται διαχρονικώς υψηλά στην ημερήσια διάταξη όλων των οργανωμένων κοινωνιών. Επιπλέον, αποτελούν δομικά τους προβλήματα, μεγαλύτερου ή μικρότερου βαθμού, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της μεθόδου κατασταλτική ή προληπτική η οποία κάθε φορά επιλέγεται για την αντιμετώπισή τους. Ο εντοπισμός και η αναγνώριση του εκάστοτε προβλήματος, η σωστή περιγραφή και η σε βάθος ανάλυσή του αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας. Εάν δεν έχουμε ήδη βρει το κλειδί της εξάλειψής της, μπορούμε άμεσα να δοκιμάζουμε τρόπους για τον αποτελεσματικότερο χειρισμό των συνεπειών της.

Φωτό: wikipedia «Ελευθερία από την φτώχεια», Φρ.Ρούσβελτ

PDF
Εκτύπωση
E-mail



Εκτύπωση
E-mail

http://www.solon.org.gr/images/stories/roosevelt__portrait_wiki.jpg
Φωτό: wikipedia
«Ελευθερία από την φτώχεια», Φρ.Ρούσβελτ

        Η ριζική αντιμετώπιση της φτώχειας δεν έχει μέχρι τώρα επιτευχθεί σε καμιά περίπτωση και αυτό δηλώνει ότι το πρόβλημα αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ριζικό και δομικό. Υπό μια έννοια συμμετοχής και συνενοχής του ανθρώπινου παράγοντα θα λέγαμε είναι ανθρωπολογικό.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

κοινωνια πολιτων και δημοσιογραφια πολιτων

κοινωνια πολιτων και δημοσιογραφια πολιτων

η δημοσιογραφία πολιτών και η οριζόντια επικοινωνία είναι ένας από τους τρείς άξονες δράσης του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ. Οι άλλοι δύο άξονες είναι η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και της συμμετοχικής Δημοκρατίας. Και οι τρείς αυτοί στόχοι είναι αλληλένδετες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της διογκούμενης φτώχειας. Το άρθρο του Βασίλη Τακτικού που ακολουθεί αναφέρεται στη σημασία ενός άλλου οριζόντιου  και  αδιαμεσολάβητου επικοινωνιακού συστήματος στα χέρια των οργανώσεων της κοινωνίας Πολιτών. http://paratiritiriokp.gr/index.php/2012-01-29-19-10-06/1705-2015-10-09-18-59-09

 

Η διαλεκτική σχέση «μέσου» και «μηνύματος»

Η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών είναι το «μέσον»

ο συνεργατισμός το «μήνυμα» και ελπίδα του κόσμου

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΤΟ ΓΟΝΙΜΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ. ·

·          
συνέντευξη Βασίλη Τακτικού στην Αναστασία Πρίφτη
Κύριε Τακτικέ είστε συντονιστής του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και συχνά αναφέρεστε στα κείμενά σας στη συμμετοχική δημοκρατία, στην κοινωνική οικονομία και όλα αυτά σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση και την κοινοτική οικονομία. Κατά πόσο αυτή η έκκληση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Είναι αλήθεια ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία που έχουμε σήμερα στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι σε κρίση, μολονότι νομικά οι θεσμοί της διαβούλευσης και ειδικά μέσα από το σχέδιο Καλλικράτης έχουν κατοχυρωθεί, αλλά τελικά δεν αποδίδουν στην πράξη. Στην ουσία η αντιπροσωπευτική δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση ποτέ δεν έγινε ουσιαστικότερη στη χώρα μας, σε σχέση με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία που έχουμε στο κοινοβούλιο, σε αντίθεση με το μέσο όρο της συμμετοχικής δημοκρατίας στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης που υπάρχει στις προηγμένες ευρωπαικές χώρες. Μία από τις αιτίες είναι (και είναι ευρύτερα γνωστό) το γεγονός ότι η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση είναι πρωταθλητής στη διαφθορά, που σημαίνει ότι το χρήμα, η συναλλαγή και οι πελατειακές σχέσεις λειτουργούν σε οξύτερο βαθμό σε σχέση με το όλο πολιτικό σύστημα της κατά ευφημισμό αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στη χώρα μας.

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Σαν σήμερα, στις 8 Οκτωβρίου 1992, πέθανε ο Βίλυ Μπραντ



Home

Lebeck

Σαν σήμερα, στις 8 Οκτωβρίου 1992, πέθανε ο Βίλυ Μπραντ

—της Μαρίας Τοπάλη—
8831Ανήκει στην κατηγορία των ανδρών που «έγραφαν» άλλοτε με έναν ιδιαίτερο τρόπο εξίσου στο φωτογραφικό χαρτί όσο και στην ταραγμένη οθόνη της ιστορίας. Είτε τους έλεγαν Καμύ (γεννημένος κι αυτός το 1913 όπως ο Μπραντ), είτε Μπρεχτ, Μπερλιγκουέρ ή Σεμπρούν, αρκούσε να κοιτάξουν προς τον φακό με ένα τσιγάρο κρεμασμένο στην άκρη των χειλιών τους για να ραγίσουν, οπωσδήποτε, τις καρδιές των γυναικών αλλά και για να συνεγείρουν με έναν αλλιώτικο τρόπο τους (π)άντ(ρ)ες. Ανέδιδαν ήπιες αλλά σταθερές βεβαιότητες, με την αντοχή του διαφωτισμένου τους πολιτισμού (ενός αριστερού ουμανισμού με έντονη ευρωπαϊκή χροιά), δοκιμασμένου σε συνθήκες ακραίας ιστορικής βίας — και μαζί μιαν ακαταμάχητη σεξουαλικότητα. Μπάσταρδος, καπνιστής, γυναικάς, αγωνιστής του εργατικού κινήματος, καθαρός από το στίγμα του ναζισμού, οραματιστής: ο Βίλυ Μπραντ, γεννημένος στις εργατικές συνοικίες της Λυβέκης, της πόλης του Τόμας Μαν, ως Χέρμπερτ Ερνστ Καρλ Φραμ, νόθος γιος της Μάρτα Φραμ έβγαλε, στο συμβολικό τουλάχιστον επίπεδο, την ντροπιασμένη μεταπολεμική Γερμανία, ξανά στον έξω κόσμο, με καινούριο δυναμισμό και υπερηφάνεια.

Liberation: Καταστροφική η κρίση για τα ελληνικά media


Liberation: Καταστροφική η κρίση για τα ελληνικά media
Εκτενές ρεπορτάζ, για τις δραματικές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ στην Ευρώπη λόγω της κρίσης δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Liberation με τίτλο «Ευρώπη: Η κρίση πετάει στο δρόμο τα media».
«Στην Ισπανία, περίπου 5.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από το 2008 στέλνοντας το δημοσιογραφικό κλάδο στην άβυσσο. Στην Ιταλία, οι περικοπές των ενισχύσεων προς τον Τύπο απειλούν εκατό εφημερίδες. Στην Ελλάδα, μια ιστορική εφημερίδα, η Ελευθεροτυπία, είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και 800 υπάλληλοί της μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους, μια καταστροφή» αναγράφει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.
Όσον αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, γίνεται ειδική αναφορά στις δυσκολίες που συναντούν ο ΔΟΛ, ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER, και οι εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Απογευματινή.
«Τα τελευταία δύο χρόνια, τα ελληνικά ΜΜΕ βρίσκονται στη δίνη μίας οικονομικής θύελλας και η μόνη σανίδα σωτηρίας μοιάζει να είναι η υπαγωγή στο άρθρο 99», αναγράφει η Liberation.

Διαδίκτυο, δημοκρατία και δημοσιογραφία των πολιτών

ου Λουκά Τσουκνίδα

Όποιος έχει λογαριασμό twitter και θέλει να παρακολουθεί τι γίνεται στον κόσμο, στο πεδίο των επαναστάσεων, μαζικών διαμαρτυριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γνωρίζει καλά πως ο άνθρωπος που πρέπει ν' αφήσει να του μπουκώσει το timeline με αναδημοσιεύσεις, updates και links δεν είναι άλλος απ' τον Αστέρη Μασούρα. Όποιος πάλι θέλει να μαθαίνει τον αντίλογο σε όλην αυτήν την, στα όρια της ουτοπολαγνείας, ευφορία που προκαλεί η συμβολή των social media στην εξάπλωση και μαζικοποίηση των απανταχού δίκαιων λαϊκών αγώνων, δεν έχει παρά να διαβάζει τον Ευγκένι Μοροζόφ, τον πιο χοτ ομιλητή σήμερα πάνω στο ρόλο του cyber-ακτιβισμού στις αλλαγές που απαιτούνται ή προκύπτουν στον πραγματικό κόσμο. Το απόγευμα της Τρίτης, στη Στέγη Γραμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, οι δυο τους μίλησαν περί “Διαδικτύου, δημοκρατίας και δημοσιογραφίας των πολιτών” με συντονιστή και συνομιλητή τον βετεράνο δημοσιογράφο Δημήτρη Ψυχογιό. 

ΕΛΛΑΔΑ 23.11.2014 Η δημοσιογραφία των πολιτών ετοιμάζεται





ΕΛΛΑΔΑ 

Η δημοσιογραφία των πολιτών ετοιμάζεται

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
Ο Λάρι Σάνγκερ βρέθηκε στην Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο και μίλησε στο συνέδριο επιχειρηματικότητας «Disrupt, StartUp, ScaleUp», στο Μέγαρο Μουσικής.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο Λάρι Σάνγκερ, συνιδρυτής της Wikipedia, που βρέθηκε στην Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο για να μιλήσει στο συνέδριο επιχειρηματικότητας «Disrupt, StartUp, ScaleUp» στο Μέγαρο Μουσικής, δεν είναι χαρούμενος με την εξέλιξη του πιο διάσημου δημιουργήματός του. «Επειδή όλοι επιμελούνται το ίδιο κείμενο, τα αποτελέσματα είναι συνάρτηση των ικανοτήτων του πιο πρόσφατου επιμελητή», δηλώνει στην «Κ».

Δημοσιογραφία των πολιτών»: ένα νέο είδος δημοσιογραφίας;

Δημοσιογραφία των πολιτών»: ένα νέο είδος δημοσιογραφίας;

Πολλά blogs, όπως διαπιστώνεται από μια μόνον απλή περιήγηση στο Διαδίκτυο, διατηρούνται από δημοσιογράφους, αλλά και δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Εύλογα, λοιπόν, γεννάται το ερώτημα… Aποτελούν μία νέα σφαίρα των ΜΜΕ;
Αδιαμφισβήτητα, θα μπορούσε κανείς να απαντήσει καταφατικά. Να ισχυριστεί ότι ναι, τα blogs αποτελούν ένα νέο είδος δημοσιογραφίας, τη δημοσιογραφία της ελεύθερης έκφρασης, του απλού πολίτη. Ή όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, μεταφράζοντας μερικούς από τους αγγλικούς όρους, τη δημοσιογραφία του κοινού (public journalism), ή τη δημοσιογραφία των πολιτών (civic journalism ή citizen journalism), ή τη συμμετοχική δημοσιογραφία (participatoryjournalism), ή και τη διαδραστική, ακόμη, δημοσιογραφία (interactive journalism), δηλαδή το σχετικά νέο αυτό είδος δημοσιογραφίας (;), το οποίο ασκείται από τον κάθε πολίτη, χωρίς να είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Ιστορία δημοσιογραφίας πολιτών

Λίγα λόγια για τη Δημοσιογραφία Πολιτών…
Την τελευταία δεκαετία, οι πολύ μεγάλες αλλαγές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως τόσο σε τεχνολογικό, όσο και σε οικονομικο- κοινωνικο- πολιτικό επίπεδο δημιούργησαν ένα νέο είδος δημοσιογραφίας, τη Δημοσιογραφία Πολιτών.
Η Δημοσιογραφία Πολιτών αποτελεί τομή στην ιστορία της ενημέρωσης και του Τύπου γενικότερα, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά η δημοσιογραφία και κατά συνέπεια η ενημέρωση, πέρασε στα χέρια του απλού πολίτη!

Τα αδιέξοδα της αντιπροσώπευσης

Κ. Καστοριάδης: Τα αδιέξοδα της αντιπροσώπευσης και η ανάγκη επανόδου στην Άμεση Δημοκρατία

Τα αδιέξοδα της αντιπροσώπευσης και η ανάγκη επανόδου στην Άμεση Δημοκρατία
Δημοκρατία σήμερα δεν υπάρχει πουθενά. Υπάρχουν το πολύ φιλελεύθερες ολιγαρχίες σε ορισμένες χώρες σχετικά προνομιούχες. Πρέπει να είμαστε τώρα πάνω από πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι πάνω στη γη. Είναι ζήτημα αν υπάρχουν 500 ή 600 το πολύ 700 εκατομμύρια ανθρώπων, που ζουν σε χώρες, όπου η πείνα δεν είναι καθημερινό πρόβλημα, όπου η καταδίωξη, η φυλάκιση, η ανελευθερία δεν είναι η καθημερινή πραγματικότητα.

Η αριστερή διανόηση



Η αριστερή διανόηση
Η αμηχανία των διανοουμένων μπροστά στις εξελίξεις είναι το διαχρονικό μαύρο. Από τη μεταπολίτευση και μετά δεν υπάρχει αρθρογράφος σε εφημερίδα, που να μην έχει αναρωτηθεί πότε επιτέλους θα ξυπνήσει η ελληνική ιντελιγκέντσια. Πάντα, δε, όταν μιλούσαμε για διανόηση εννοούσαμε την αριστερή. Γιατί δεξιά διανόηση ήταν μέχρι πρότινος το συντομότερο ανέκδοτο. Απλώς δεν υπήρχε στη χώρα μας. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία όμως και η ενσωμάτωση ακαδημαϊκών και πνευματικών ανθρώπων στην εξουσία έχει οδηγήσει σταδιακά στην απομυθοποίηση της έννοιας του αριστερού διανοούμενου. Πάρτε για παράδειγμα τον νεοεκλεγέντα βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Κώστα Δουζίνα. Η πρώτη του ομιλία στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ήταν ένας συνδυασμός εθνικιστικού λόγου και προλόγου της Μαρία Μενούνος σε τελετή απονομής της Γιουροβίζιον.

Τη δημιουργία ενιαίου φορέα κοινωνικής αλληλεγγύης



http://aftovi.27210.gr/mediafiles/2015/02/theano_fotiou-620x320.jpg
Για δημιουργία ενιαίου εθνικού φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν όλες οι υφιστάμενες δομές κοινωνικής φροντίδας και επέκταση του προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας έως και το 2016 μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Η κ. Φωτίου τόνισε ότι ήδη έχουν πιστωθεί τα σχετικά κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό και έχει εξασφαλιστεί η παράταση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας.

Λέανδρος Ρακιντζής: «Η διαφθορά είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία»



Λέανδρος Ρακιντζής: «Η διαφθορά είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10:50 |
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής

5


http://www.tanea.gr/themes/1/default/media/images/article-tools-email.gif http://www.tanea.gr/themes/1/default/media/images/article-tools-div.gif http://www.tanea.gr/themes/1/default/media/images/article-tools-print.gif http://www.tanea.gr/themes/1/default/media/images/article-tools-div.gif http://www.tanea.gr/themes/1/default/media/images/article-tools-fontsmall.gif http://www.tanea.gr/themes/1/default/media/images/article-tools-fontnormal.gif http://www.tanea.gr/themes/1/default/media/images/article-tools-fontlarge.gif
Η διαφθορά είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία και για να καταπολεμηθεί απαιτείται πάνω απ’ όλα πολιτική βούληση, κάτι που δεν υπάρχει. Το κόστος της φτάνει τα 33 δισ. ευρώ ετησίως, συνεπώς αν για 10 χρόνια δεν είχαμε φαινόμενα διαφθοράς, θα είχε εκλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας.

Τα λόγια αυτά ανήκουν στο πλέον αρμόδιο πρόσωπο για το ζήτημα, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος σε δημόσια συζήτηση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», κατέθεσε την εμπειρία του επί του θέματος και αφηγήθηκε μερικά από τα χαρακτηριστικότερα περιστατικά κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας και ατασθαλιών στον δημόσιο τομέα που έχει συναντήσει μέχρι τώρα στην 11χρονη θητεία του.