Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

«Παρασιτικό κύκλωμα και επιτήδειοι μεσάζοντες πλουτίζουν κλέβοντας έμμεσα πόρους από τα προγράμματα για τους φτωχούς και τους άνεργους»




ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΡΟΥΦΗΚΤΡΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ



«Κρατικοί οργανισμοί και δημόσιες επιχειρήσεις βαφτίζονται κοινωνικές επιχειρήσεις για να αποσπάσουν και να υφαρπάξουν πόρους από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο που προορίζονται για τις κοινωνικές επιχειρήσεις».

Η λεηλασία των κοινοτικών κονδυλίων από τους επιτήδειους  σχετικών κυκλωμάτων είναι παλιά ιστορία αλλά τα 3-4 τελευταία χρόνια ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αφού το «παιγνίδι» συγκεντρώθηκε στους λίγους και ισχυρούς με παράλληλο αποκλεισμό χρηματοδότησης στις δομές αλληλεγγύης και τον εθελοντισμό .
Από τα προγράμματα που προορίζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας και φτώχειας υπολογίζεται ότι μόνον το 25% περίπου πηγαίνει απευθείας στους ανέργους ενώ το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει σε μια ολιγαρχία από μεσάζοντες προγραμμάτων.

Ένας μικρός αριθμός από Αναπτυξιακές και Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες του δημοσίου  των ΟΤΑ και ιδιωτικές εταιρείες  έχουν απορροφήσει την μερίδα του λέοντος μαζί τα γνωστά ΚΕΚ κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης.
Έτσι το μεγαλύτερο μέρος από τους διαθέσιμους πόρους του Ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου καταλήγει για τη συντήρηση μιας δαιδαλώδους γραφειοκρατίας και προς όφελος των «κλειστών επαγγελμάτων» απορρόφησης κοινοτικών πόρων.
Στο χορό της προνομιακής  απορρόφησης συμμετέχουν και μεγάλοι συνδικαλιστικοί φορείς  με τις δικές τους «ΜΚΟ» αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και απορροφούν εκατοντάδες εκατομμύρια σε κάθε προγραμματική περίοδο.
Ο «αθέατος» κόσμος των «ΜΚΟ του δημοσίου» και των συνδικαλιστών απορροφά κάθε χρόνο πολύ περισσότερα από όσα απορρόφησαν  οι μεμονωμένες ΜΚΟ τα τελευταία 20 χρόνια
Μπροστά σε αυτό το μέγεθος της διαπλοκής , το σκάνδαλο με τις ΜΚΟ στην ΥΔΑΣ το οποίο γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα είναι ασήμαντο αναλογικά με αυτό που συμβαίνει με τις δημόσιες ΜΚΟ.
Τα συστημικά  ΜΜΕ Όμως αποφεύγουν να ρίξουν το φως της δημοσιότητας προς αυτή την πλευρά προφανώς γιατί εκεί υπάρχουν τα στηρίγματα του πελατειακού κράτους και της οικονομικής εξουσίας που ελέγχει τελικά τα ΜΜΕ.
Με αυτό τον τρόπο οι μεταμφιέσεις των δημοσίων ΜΚΟ και των  κερδοσκοπικών επιχειρήσεων σε κοινωνικές επιχειρήσεις και κοινωφελή ιδρύματα μέσω της κρατικής γραφειοκρατίας  είναι το βασικό κόλπο παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Έτσι διαχειριστικές αρχές υπουργείων και περιφερειών - μαιτρ της νομιμοποιημένης διαφθοράς κατεύθυναν τους κοινοτικούς πόρους στα λόμπυ της διαπλοκής μέσα από ένα λαβύρινθο γραφειοκρατικών προϋποθέσεων και φωτογραφικών διατάξεωνόπως θα ναλύσουμε στη συνέχεια στο πλαίσιο αυτής της έρευνας.
Συνδικαλιστικές Οργανώσεις βιομηχάνων και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων με προκάλυμμα τον «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» απομυζούν εκατοντάδες εκατομμύρια που προορίζονταν για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
  Χρεωκοπημένες κατά τα άλλα αναπτυξιακές εταιρείες - ζόμπι των ΟΤΑ που επιβίωναν  εις βάρος των δημοτικών προϋπολογισμών και των δημοτών, βρήκαν φλέβα επιδοτούμενων πόρων ως   επικεφαλής συμπράξεων από  προγραμμάτων που προορίζονταν αποκλειστικά  για τους φτωχούς.
 Γνωστοί-αγνωστοι «Εθνικοί εργολάβοι - κοράκια» που δεν αρκούνταν μόνο στα δημόσια έργα, βάζουν χέρι και στους πόρους του Ευρ. Κοιν. Ταμείου που προορίζονταν για τους ανέργους. Πρόκειται για τον θρίαμβο της απληστίας και των παρασιτικών ελίτ γύρω από το κράτος που είναι το ανώτατο στάδιο της αδιαφάνειας και της διαφθοράς βαθαίνοντας έτσι την παρακμιακή λειτουργία της χώρας.
Αν εξετάσει κανείς τις λίστες σε ποιες εταιρείες εγκρίνονται και ανατίθεται η  υλοποίηση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα διαπιστώσει την σκανδαλώδη λειτουργία.
Η σημερινή Κυβέρνηση βρέθηκε  μπροστά σε ένα όργιο διαπλοκής και νομιμοποιημένης διαφθοράς και θα χρειαστεί εκτός των άλλων την συμπαράσταση της κοινωνίας και πολύ διαφάνεια για να ξεμπλέξει από αυτό το λαβύρινθο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις  θέσεις συμβούλων έχουν αναλάβει στελέχη που προέρχονται από την ίδια κάστα της γραφειοκρατίας.
Κορυφαίος υπουργός έχει μιλήσει για την μεγάλη φούσκα στη διαχείριση των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού κοινωνικού Ταμείου και της ψηφιακής σύγκλισης.
Η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας  Ράνια Αντωνοπούλου σε άρθρο της στην Καθημερινή 12-4-2014   με τίτλο «Το κύκλωμα των προγραμμάτων κατάρτισης» αναφέρεται σε μια σειρά από σκανδαλώδεις λειτουργίες και αποφάσεις των προκατόχων της αξιωματούχων  στο υπουργείο εργασίας, με συνέπεια την κατασπατάληση  των πόρων που προορίζονταν για την καταπολέμηση της ανεργίας και την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων δεν είπε όμως πως ήταν στημένο το παιγνίδι και οι ποιοι επωφελήθηκαν από αυτό.
Πέρα όμως από τις διαπιστώσεις δεν υπάρχουν ακόμη μέτρα για την ριζική αλλαγή αυτής της κατάστασης.
 «Το έχτρα πακέτο των 2 δις από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την ανθρωπιστική κρίση που συμφωνήθηκε στα πλαίσια  διαπραγμάτευσης για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 δεν μπορεί να καλύψει αυτά που χάνονται από την κακοδιαχείριση και διαφθορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου