Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015



Παπανδρέου: Ενότητα και συνεργασία για έξοδο από την κρίση
ΑΘΗΝΑ 20/07/2015
Μήνυμα ενότητας έστειλε από την Κέρκυραόπου βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργόςΓιώργος Παπανδρέου. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του ευρώκαι στα σενάρια εκλογών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:


«Η ενότητα, όχι η επίπλαστη, αλλά η ενότητα πάνω σε αρχές, σε αξίες, σε ένα σοβαρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, προοδευτικών για τη χώρα μας, είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε αρκεί να έχουμε τη βούληση να συζητήσουμε μεταξύ μας, να μην προσπαθούμε να διαιρούμε τον κόσμο σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, κανείς δεν θέλει να είμαστε επαίτες για δανεικά, όλες δυστυχώς οι πολιτικές δυνάμεις, αναγκαστήκαμε να είμαστε επαίτες για δανεικά. Ας φτιάξουμε τη χώρα μας για να μη χρειαζόμαστε κανέναν, να μπορούμε σταθούμε στα δικά μας πόδια. Αυτό σημαίνει συνεργασία πάνω σε μία σοβαρή ρεαλιστική, αλλά και οραματική βάση» 

«Μετά από πέντε χρόνια προσαρμογής, όπου έχουμε όλα τα αρνητικά της προσαρμογής, τις θυσίες, την ανεργία, ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ που χάσαμε, θα ήταν κρίμα να χάσουμε και το πλεονέκτημα του ευρώ. Το ευρώ μας δίνει πλεονεκτήματα, είναι ένα σταθερό νόμισμα, η δραχμή δεν ήταν σταθερό νόμισμα, το ευρώ μας δίνει το πλεονέκτημα του φθηνού χρήματος, δηλαδή μπορούμε να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε φθηνά, όχι βέβαια για να τα σπαταλήσουμε ,αλλά για να τα επενδύσουμε σωστά. Δεν θα έχουμε τον πληθωρισμό και θα έχουμε τη σιγουριά του επενδύτη, ο οποίος θα πει ότι εδώ υπάρχει ένα σταθερό νόμισμα, έχει ένα σταθερό πεδίο μέσα στο οποίο θα μπορέσω να κινηθώ» υποστήριξε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε: «η έξοδος μας από το ευρώ θα είχε αρνητικές επιπτώσεις, διότι σήμερα είναι εξαντλημένος οικονομικά ο Έλληνας και η ελληνική οικογένεια, δεν έχουμε διαμορφώσει μια παραγωγική βάση για να πεις κανείς ότι θα κάνουμε εξαγωγές, ενώ ο τουρισμός θα υποστεί μεγάλο πλήγμα. Σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη, η δραχμή θα αποπληθωριστεί και θα υποτιμηθεί αμέσως, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, με αποτέλεσμα να έχει μία τρομακτική μείωση του επιπέδου ζωής ο Έλληνας».

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των αποφάσεων της Ευρωζώνης και της Ευρώπης. Άν φύγουμε από το ευρώ θα φύγουμε και από τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης που θεωρώ ότι θα είναι και ο "μπροστάρης", ελπίζω θετικά, αυτής της ευρωπαϊκής κυβέρνησης όπως λέει και ο Ολάντ, και μιλάνε και άλλοι, αυτή δηλαδή η νέα μορφή που θα έχει ελπίζω τις δημοκρατικές πτυχές, αλλά θα είναι ακόμη πιο ισχυρή.

Και θα δούμε και τις άλλες χώρες που είναι εκτός ευρωζώνης, όπως είναι η Αγγλία, και άλλες χώρες, σιγά σιγά θα είναι δεύτερης τάξης χώρες» και διερωτήθηκε: «Εμείς σε αυτή την περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Μαύρης Θάλασσας θέλουμε να είμαστε μέσα ή έξω από αυτές τις εξελίξεις της Ευρώπης; Όσο έχουμε αυτή τη δύναμη, τόσο θα έχουμε και περισσότερο λόγο με την ψήφο μας, μέσα στην Ευρωζώνη και για τις εξελίξεις στην περιοχή, τόσο και θα είμαστε πόλος σταθερότητας και όχι αστάθειας. Άρα λοιπόν, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε στηνΕυρωζώνη και μια μία νότα ελπίδας εάν υπάρξει αίσθηση σταθεροποίησης μπορεί να μην χρειαστούν τρία χρόνια προγράμματος, μπορεί να βγούμε πιο γρήγορα στις αγορές, αν καταφέρουμε όλοι να στηρίξουμε αυτό το δύσκολο πρόγραμμα και αμβλύνουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού του δύσκολου προγράμματος».

«Το βασικό είναι να δούμε πως εμείς στην Ελλάδα να φτιάξουμε τη δικιά μας χώρα. Μπορούμε να ψάχνουμε από έξω πως μπορούνε να μας βοηθήσουν, ή να κατηγορούμε άλλους που μας επιβάλουν την α΄ή τη β΄πολιτική. Αν δεν φτιάξουμε τον τόπο μας, πάντα κάποιοι θα ψάχνουν σωτήρες ή θα θεωρούν ότι από κάπου μάς ήρθε το κακό.
Οι Έλληνες, τα ελληνικά μυαλά, γνωρίζοντας καλύτερα από κάθε άλλον τι φταίει, ποια είναι τα κακώς κείμενα, να κάνουμε μια απλή επανάσταση, την επανάσταση του αυτονόητου» τόνισε και υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

«Αν υπήρχε και η συνεργασία όλων από το 2010, δεν θα είχαμε αυτή την καθυστέρηση και τελικά ένα κόστος σε θυσίες και σε χρήμα, πόνο του ελληνικού λαού, λόγω των εύκολων υποσχέσεων που τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν δεν ήταν ρεαλιστικές.
 Ρεαλισμό θεωρώ να μπορούμε όλοι να καθίσουμε κάτω, ιδιαίτερα οι προοδευτικές δυνάμεις, να πούμε αλλάζουμε τη χώρα, θα φτιάξουμε πέντε πράγματα που είναι αυτονόητα αν το κάνουμε έχουμε ελπίδα, αν σε αυτό δεν προχωρήσουμε ότι και να μας κάνουμε οι ξένοι πάλι σε πρόβλημα θα είμαστε» υποστήριξε.

Αναφορικά με τα σενάρια εκλογών ο κ. Παπανδρέου διασαφήνισε ότι εάν προκύψουν εκλογές θα διεκδικήσει τη θέση του κόμματός του στο ελληνικό κοινοβούλιο.

«Δεν ξέρω αν θα γίνουν εκλογές, αλλά το Κίνημα θα διεκδικήσει τη θέση του και εγώ θα παλέψω γι αυτό και οι σύντροφοι του Κινήματος το ίδιο. Πιστεύω ότι έχουμε έναν καθαρό λόγο, έχουμε πολλά να πούμε και πολλά να κάνουμε και θα είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο θέλοντας να προσφέρουμε. Νομίζω ότι το έχουμε αποδείξει αυτό και ο στόχος μου δεν είναι η όποια καρέκλα, είναι η προσφορά σε αυτό τον τόπο» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου