Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ, ΓΙΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ. Του Ανδρέα Ρουμελιώτη



ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ, ΓΙΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ. Του Ανδρέα Ρουμελιώτη
Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρουμελιώτης και ένας από τους πρώτους συγγραφείς βιβλίων για τη κοινωνική οικονομία με 15σέλιδο κείμενο κάνει μια νέα ολοκληρωμένη παρέμβαση για το πώς μπορούν να «ξεκολλήσουν» οι διαδικασίες της Αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας στη χώρα μας.
Παρουσιάζει δεδομένα και δυνατότητες και καταγράφει τα εμπόδια που έχουμε μπροστά μας δείχνοντας χωρίς αγκυλώσεις από τη γραφειοκρατία τι πρέπει να αλλάξει.
Το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναλάβει την υλοποίηση της Κοινωνικής Οικονομίας - το μέγα θέμα της αυτονομίας και της ανταγωνιστικότητας
«Το κράτος το μόνο που κάνει είναι να την εμποδίζει και να "υποδύεται" τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας για να καρπώνεται  - κατασπαταλά, με τον γνωστό δεξιοτεχνικό του τρόπο - μέσω της έμπειρης και ανυπέρβλητης  γραφειοκρατίας του, τους πόρους που προορίζονται γι' αυτούς.
Η Κοινωνική Οικονομία για να ανθίσει είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί ανταγωνιστικά τόσο με το κράτος, όσο και με την ιδιωτική οικονομία. Κι αυτό γιατί έχει δημιουργήσει σε όλο τον κόσμο περισσότερες απο 300 εκατομμύρια αξιοπρεπώς αμοιβόμενες θέσεις εργασίας εν αντιθέσει με τον νέο εργασιακό μεσαίωνα που επιχειρείται να επιβληθεί στον ιδιωτικό τομέα και την μείωση των μισθών στον δημόσιο.»
Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι, Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στο κόσμο  συνεταιρίζονται ……δεν μπορεί να κάνουν λάθος! Αν προσθέσουμε τον κύκλο εργασιών μόνο των 300 μεγαλύτερων συνεταιρισμών (Global300, Report 2010), είναι ισοδύναμος με το ΑΕΠ της 9ης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, της Ισπανίας. Οι συνεταιρισμοί θα μπορούσαν να έχουν τη δική τους θέση στους G20!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου