Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

ΡΟΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣΗΣ για την 2η Έκθεση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ
των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών
A.Καμάρα 6 τκ. 54621  τηλ.  6998 282382  Θεσσαλονίκη


ΡΟΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣΗΣ για την 2η Έκθεση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ).

Μετά τις καταγγελίες για την έκθεση ΚΑΛΟ ΑΤΗΕΝS EXPO '18, και το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με τις κατά συρροή απευθείας αναθέσεις, για το γεγονός αυτό και άλλες σχετικές δράσεις υπήρξε απάντηση αναπληρώτρια Υπουργό ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ και την ομάδα του Impact Hub στην Αθήνα.
Μόνο που η απάντηση της υπουργού όπως θα διαπιστώσετε ήταν: «πέρα βρέχει» και η απάντηση της ομάδας Impact Hub «τι καλά που κάνουμε’ που σας επιμορφώνουμε τόσο καιρό χωρίς να ξέρετε"
. Η κυρία Θεανώ αντί να απαντήσει στα ερωτήματα κατ΄αρχή μας κάνει ιδεολογική διακήρυξη και μας λέει: με αρ. πρωτ.2570/17-10-2018 ΕΡΩΤΗΣΗ. Θ. Καράογλου, σας πληροφορούμε τα εξής:
«Ως γνωστόν η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί οριζόντια και στρατηγικής
σημασίας επιλογή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να αναλάβει το μερίδιο που της
αναλογεί διπλά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με χαρακτηριστικά: την συνεργασία,
την αλληλεγγύη, την ισότητα δημοκρατική λήψη αποφάσεων και την ισορροπημένη
διάχυση του οφέλους». Χαιρετίσματα στην εξουσία κυρία Θεανώ. Η πραγματικότητα λέει ότι το 2011 ο πενταετής προϋπολογισμός για την Κοινωνική οικονομία από τους κοινοτικούς πόρους ήταν 1δις 100 εκατ. Και τώρα ο συνολικός προϋπολογισμός μαζί με τις Περιφέρειες 135 εκατ. μόνο. Από αυτά όπως εξελίσσεται η κατάσταση  πάνω από το 50% θα πάνε για τον γραφειοκρατικό μηχανισμό για να μείνουν ελάχιστα στο πεδίο.
Όσο για το ίδιο γεγονός της έκθεσης μας λέει:
Η ετήσια έκθεση Κ.Α.Λ.Ο. συνοδεύεται κάθε χρόνο από περιφερειακές εκθέσεις φορέων
κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, με πρώτη αυτή στην Περιφέρεια Δυτικής
Ελλάδας. Η καινοτομία της έκθεσης συνίσταται ότι κατά τη διάρκεια της οργανώνονται
πολλά παράλληλα γεγονότα από τους ίδιους τους φορείς οι οποίοι ενθαρρύνονται να
παρουσιάσουν την εμπειρία τους διαδραστικα, γεγονός που φέτος θα αναμεταδίδεται σε
όλους τους χώρους της έκθεσης ταυτόχρονα. 150 φορείς έχουν δηλώσει συμμέτοχη στην
φετινή έκθεση που θα διαρκέσει 5 μέρες στο κέντρο της Αθήνας σε χώρους του παλαιού
χρηματιστηρίου και σε στοά της Σοφοκλέους που χορηγούν η Εθνική Τράπεζα και το
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τίποτε για τα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής κ. Καράογλου.
ü  Με ποιο σκεπτικό μια ΜΚΟ υποκαθιστά στην ουσία το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας όσον αφορά στη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία;
ü  Η συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση έχει αναλάβει και άλλες παρόμοιες «πρωτοβουλίες» με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης;
ü  Ποιο ήταν το κόστος διοργάνωσης του ετήσιου συνεδρίου για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία;
ü  Ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης της συγκεκριμένης ΜΚΟ;
Από την άλλη πλευρά οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ που ανέλαβε να συντονίσει και να καθοδηγήσει την έκθεση  αποφεύγει για μια ακόμη φορά να εμφανιστεί με τα προσωπικά τους ονόματα και υπογράφουν  την επιστολή ως ομάδα «Impact Hub Labs της Αθήνας.

«Ο ρόλος μας,( λένε) όπως και τις δύο επιτυχημένες, προηγούμενες φορές, ήταν να εκτελέσουμε το εκπαιδευτικό σκέλος των ΕΧΡΟ, όπου και ειδικευόμαστε. Αναλαμβάνουμε λοιπόν το ρόλο τουδιευκολυντή ώστε να υπάρχουν συνδέσεις, γνωριμίες και κινητοποίηση του πεδίου με σκοπό τη μάθηση, την επιχειρηματική εξέλιξη και τις συνεργασίες. Η εργασία αυτή γίνεται ακολουθώντας τη στρατηγική και τους στόχους που θέτει η Ειδικη Γραμματεία ΚΑΛΟ, η Αναθέτουσα Αρχή και το αρμόδιοΥπουργείο. Οι πρακτικές που εφαρμόζουμε τώρα, όπως και στις προηγούμενες ΕΧΡΟ, είναι οι ίδιες που πάντα ακολουθούμε στη δουλειά μας- συμμετοχικότητα, φαντασία, ενδυνάμωση και εμπιστοσύνη-προσπαθώντας να εντοπισουμε και να τονίσουμε τις κοινές γραμμές, εμπειρίες και στόχους ώστε να δημιουργείται κοινότητα».
Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά και ποια είναι τα παραδοτέα τους; Θα το καταλάβουμε αν διαβάσουμε το παρακάτω απόσπασμα ανακοίνωσης της έκθεσης με υπογραφή του Ειδικός Γραμματέας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας: Ευάγγελου Νικολαΐδη.
«Φέτος, οι στόχοι μας είναι ακόμα πιο φιλόδοξοι και επιδιώκουμε η ΚΑΛΟ να συστηθεί θεματικά και κλαδικά στο ευρύ κοινό. Επίσης, στο επίκεντρο του σχεδιασμού της έκθεσης είναι η δυνατότητα των εκθετών όχι μόνο να προβάλλουν τον φορέα τους αλλά σε συνεργασία με άλλους φορείς να οργανώσουν θεματικές συζητήσεις και εργαστήρια και να παρουσιάσουν θέματα που αφορούν τον κλάδο τους».
Τις θεματικές συζητήσεις και τα εργαστήρια που ούτως οι άλλως γίνονται εθελοντικά από τους ίδιους τους συμμετέχοντες θα παρουσιαστούν ως παραδοτέο και πληρωθούν κάποιοι όπως και πέρυσι με απευθείας ανάθεση συμβάσεις.


Ας δούμε ξανά την επιστολή που έστειλαν στις 30-10-2018
Προς: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Κυρία Έφη Αχτσιόγλου

ΘΕΜΑ: ζητάμε επείγουσα συνάντηση για θέματα θεσμικής τάξης  Υπουργείου σας με τους φορείς κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΑΙΡΙΣΜΩΝ
Π ΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (ΠΟΚΟΙΣΠΕ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΠΕΣΚΟ)

 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ Κοιν.Σ.Επ. Αττικής
Δυναμική ένωση Φορέων Κ.ΑΛ.Ο.

Κυρία Υπουργέ
Είμαστε δευτεροβάθμιοι φορείς και Ενώσεις Κοινωνικής Αλληλέγγυας οικονομίας,
γραμμένοι στο οικείο Μητρώο και ζητάμε επείγουσα συνάντηση για να σας εκθέσουμε από την πλευρά μας το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει με τις κατά συρροή απευθείας αναθέσεις και κατάτμηση έργων, που έχουν να κάνουν με την προβολή της κοινωνικής Αλληλέγγυας οικονομίας.
Θεωρούμε ότι, το έλλειμμα θεσμικής επικοινωνίας του Υπουργείου με τη συλλογική εκπροσώπηση του χώρου έχει προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες που εκθέτουν τη θεσμική  τάξη πραγμάτων στο δημόσιο χώρο.
Θα θέλαμε πριν προβούμε σε άλλες ενέργειες στα πλαίσια του νόμου, ενέργειες που εξασφαλίζουν την δημόσια θεσμική λειτουργία, να σας ενημερώσουμε με την ελπίδα πως οι θεσμικές παρενέργειες θα αντιμετωπιστούν.

Για την εκπροσώπηση των φορέων μας
Παναγιώτης Χριστοδουλάκης
Κων/νος Οικονομόπουλος
Γεώργιος Ρεθυμιωτάκης
Στέλιος Κατωμέρης

Για την επικοινωνία:
Νικολάου Φλώρου 8, 115 24 Αθήνα, Tηλ.: 210 8100805, 210 7230505, Fax: 210 8101609
        e-mail: pakoe@pakoe.gr,  www.pakoe.gr

Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών: Απέχουμε διαμαρτυρόμενοι από την Έκθεση για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία

Χορός εκατομμυρίων σε αναθέσεις για την Κοινωνική Οικονομία χωρίς να πάει ούτε ένα ευρώ για ενίσχυση των ΚΟΙΝΣΕΠ και των οργανώσεων | Του Δημήτρη Μιχαηλίδη



Μίτσος Γεωργακόπουλος, Αρχιτέκτονας γράφει στο μαίλ που έστειλε:
 «Το πεδίο της κοινωνικής οικονομίας στη χώρα μας σήμερα βασανίζεται.
Kάποιες δομές, εντός του πεδίου ή όχι αυτό είναι το λιγότερο και μάλλον αδιάφορο, διεκδικούν για λογαριασμό τους τον καθοδηγητικό αυτό ρόλο.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου