Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Ο Βαρουφάκης δεν συγκρούστηκε με τον Σόιμπλε, θα συγκρουστεί όμως με τον εαυτό του..

varousoible_05022015.jpg

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αλλά και το αίτημα του χρόνου που χρειάζεται για να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον Γερμανό ομόλογό του Βολφγκανγκ Σόιμπλε. [naftemporiki]

«Τόνισα τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για να λειτουργήσει η Ελλάδα σε μία ευημερούσα Ε.Ε., δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.


«Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι για μία λύση η οποία θα θέσει στο επίκεντρο τα προβλήματα της Ε.Ε. δεν συζητήσαμε το χρέος απλά θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε μία προσέγγιση που θα οδηγήσουν στο τέλος σ αυτή την αεναη κρίση».

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε την πρόταση για ένα βραχύβιο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα - γέφυρα.

«Τα προβλήματα έχουν οδηγήσει σε μία απαξίωση στην Ευρώπη και πρέπει να υπάρξει ένα τέλος σε αυτό. Οι πολίτες θέλουν να μπει τέλος στην απαξίωση. Φαίνεται λοιπόν ότι πολλές φορές η λύση μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

«Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή. Χρειαζόμαστε συμπαράσταση ηθική και σε επίπεδο θεσμών. Αντιμετωπίσαμε το ζήτημα της αφερεγγυότητας σαν να ήταν θέμα ρευστότητας και δώσαμε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία και τελικά ενώ προτάθηκαν μεταρρυθμίσεις δεν ήταν αυτό που προείχε» είπε ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μάλιστα, ο ίδιος μετέφερε το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους ευρωπαίους εταίρους τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναμένει κανείς «μία εύλογη πολιτική και θα προαχθούν τα συμφέροντα του μέσου ευρωπαίου, όχι μόνο του Έλληνα» και πρόσθεσε ότι «η σθεναρή δέσμευση είναι να λέμε τα πράγματα όπως είναι, να περιμένετε στιβαρή ανάλυση και ετοιμότητα να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις που δουλεύουν».


Όπως υπογράμμισε πολλές φορές «είμαστε μία κυβέρνηση που δεν έχει ορκιστεί» και για το λόγο αυτό επανέλαβε το αίτημα για χρόνο μία «βραχύβια περίοδο για να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις και οδικό χάρτη, πρόγραμμα γέφυρα, αλλά και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα».

Επισήμανε την ανάγκη σεβασμού των συμφωνιών «αλλά και της εξέλιξης».

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην πολιτική κατάσταση στη χώρα. «Οι Γερμανοί μπορούν να μας καταλάβουν περισσότερο από όλους στην Ευρώπη, μπορείτε να καταλάβετε πως μία κοινωνία που έχει υποστεί τόση κρίση μπορεί να επωάσει το αυγό του φιδιού. Το τρίτο κόμμα στη χώρα είναι ένα ναζιστικο κόμμα. Ο ναζισμός έχει σηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα και χρειαζόμαστε τους φίλους μας για να μείνουμε σε σταθερή πορεία και να μη ζήσουμε ξανά περιόδους ύφεσης» ανέφερε.

Epikairo: Ιστορική συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη, όπως βεβαίως και ιστορικές οι δηλώσεις, από την πλευρά του Βαρουφάκη γι αυτό και τις αναδημοσιεύουμε, γιατί από την πλευρά του ο γερμανός ΥΠΟΙΚ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, κατά τρόπο βέβαια ηπιότερο, απόρροια ίσως και της χθεσινής εξέλιξης με την ΕΚΤ και της υποδοχής αυτής της είδησης από την ελληνική κοινή γνώμη.

Ο Βαρουφάκης, αν ήταν υπουργός μιας άλλης κυβέρνησης, οι δηλώσεις του δεν θα δημιουργούσαν πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα, δεδομένου όμως ότι είναι υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα απόνερα αυτής της συνάντησης είναι αμφίβολο το πώς θα επηρεάσουν την εγχώρια πολιτική σκηνή, σ' αντίθεση με το διεθνές περιβάλλον και αγορές που δείχνουν να ομαλοποιούνται μετά απ' αυτή την καθησυχαστική συνάντηση.

Σύγκρουση μεταξύ Βαρουφάκη-Σόιμπλε δεν υπήρξε, ωστόσο σύγκρουση θα προκύψει ανάμεσα στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της συμφωνίας που θα αναγκαστεί να περάσει από την ελληνική Βουλή, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση ότι "η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει την χρεοκοπία". Ο Βαρουφάκης δεν ανέφερε τίποτε για κούρεμα χρέους, ενώ για πρώτη φορά από τα χείλη του ακούσαμε ότι το 67% των όρων του μνημονίου είναι καλό. Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά πώς συμβιβάζονται με τα περί κουρέματος του χρέους ή το σκίσιμο του μνημονίου;

Επίσης ο Βαρουφάκης προσπερνά ηθελημένα ένα κεφαλαιώδες ζήτημα: Η χρηματοδότηση της χώρας ήταν εξασφαλισμένη μέσω του προγράμματος του μνημονίου. Από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν δέχεται το πρόγραμμα, επί της ουσίας ζητά τη συνέχιση της χρηματοδότησης από τους ευρωπαίους και το ΔΝΤ, χωρίς η ίδια να τηρεί κάποιο πρόγραμμα, απλά με την υπόσχεση ότι θα καταθέσει ένα δικό της σχέδιο μέχρι τον Μαϊο. Αυτό όμως είναι κάτι παράδοξο και ανυπέρβλητο με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή. Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσει και σε μια άλλη αντίφαση: Μιλά για τερματισμό της λιτότητας, επί ενός πρωτογενούς πλεονάσματος που παράγεται βάσει λιτότητας. Και ο Σαμαράς τα ίδια έλεγε και τελικά αναγκάστηκε να εφαρμόσει μόνο λιτότητα και καθόλου μεταρρυθμίσεις.

Το ενθαρρυντικό κάπως της υπόθεσης είναι ότι ο Σόιμπλε άφησε ένα παραθυράκι για αντικατάσταση της παρούσας συμφωνίας με μια άλλη, χωρίς να αφήνει να εννοηθεί ότι το υπάρχον δεν..υπάρχει. Μέχρι τότε όμως, η κυβέρνηση φαίνεται να διαλέγει να πει ότι είναι να πει στο εν Ελλάδι ακροατήριο (τρανό παράδειγμα η ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ο. του κόμματός του), δεσμευόμενη όχι τόσο από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά από την αντιπολιτευτική ρητορική της..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου