Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΤΟΠΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΤΟΠΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ
ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Πολλές επιστημονικές μελέτες που αναφέρονται Π.Ε. Τρικάλων, τον θεσσαλικό κάμπο και τις ορεινές περιοχές, έχουν επισημάνει τις παθογένειες και τα προβλήματα του παραγωγικού συστήματος προτείνοντας μέτρα παραγωγικής ανασυγκρότησης. Υπάρχουν διαγνωστικές οικονομικές και αναπτυξιακές μελέτες επί μελετών με χρήσιμα στοιχεία και αναλύσεις, αλλά ο κεντρικός πολιτικός και οικονομικός σχεδιασμός, ελάχιστα έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τα καθιερωμένα. Η αιτιολογία της αδράνειας που προβάλλεται συχνά είναι ότι, δεν υπάρχουν πόροι για μεταρρυθμίσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Πόσο όμως αυτή η προσέγγιση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα όταν, οι κοινοτικοί πόροι για τα αναπτυξιακά προγράμματα της Ε.Ε. παραμένουν σταθεροί αν όχι αυξανόμενοι; Προφανώς αυτό που δεν αλλάζει εύκολα είναι ο συγκεντρωτικός γραφειοκρατικός σχεδιασμός. Επίσης, η πολιτική εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών μας διδάσκει ότι οι αναπτυξιακές πολιτικές δύσκολα αλλάζουν εκ των άνω χωρίς την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών μέσα από  τοπικούς και περιφερειακούς θεσμούς.

Στο ζήτημα της αποκέντρωσης των αναπτυξιακών διαδικασιών τα πράγματα αρχίζουν να είναι ενθαρρυντικά. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές αναπτυξιακές εταιρείες, τελευταία, αναλαμβάνουν καινοτόμες πρωτοβουλίες για ολοκληρωμένα προγράμματα.
Ενδεικτικά μπορούμε να αναφερθούμε σε ορισμένες από αυτές τις καινοτόμες δράσεις οι οποίες αναφέρονται σε καινοτομικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και προωθούνται από την Τ.Α. στο μέτρο των ελάχιστων πόρων που κατευθύνονται αναπτυξιακά από τους Δήμους.
Δύο νέες καινοτόμες παρεμβάσεις δράσεις σε αυτή την κατηγορία που προωθούνται από τον Δήμο Τρικκαίων, δείχνουν μια νέα κατεύθυνση κινητοποίησης πόρων δημιουργίας νέων ευκαιριών, μέσω του αγροτικού τομέα, της μουσικής παράδοσης, της ιστορίας και της ιατρικής παρακαταθήκης brand name του Ασκληπιού. Οι δύο καινοτόμες παρεμβάσεις είναι:
-        Το σχέδιο « Ασκληπιός»
-        Το Μουσικό Χωριό
Η πρόταση για το σχέδιο Ασκληπιός, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.020.000 ευρώ και επιμερίζεται σε τέσσερα έργα. Καθένα από αυτά ολοκληρώνει το «σχέδιο Ασκληπιός», δημιουργώντας συνθήκες ουσιαστικής  ανάπτυξης στην περιοχή. Συγκεκριμένα: δημιουργείται βοτανικός κήπος και επισκέψιμο εκπαιδευτικό αγρόκτημα. Σε αυτό θα γίνεται παρουσίαση της καλλιέργειας των θεραπευτικών βοτάνων του Ασκληπιού και της παραγωγής των αντίστοιχων προϊόντων. Δημιουργούνται μονοπάτια περιήγησης και διαδραστικής παρατήρησης των ιαματικών  βοτάνων με χρήση της τεχνολογίας. Προσφέρονται Τηλε-ιατρική και Τηλε-φροντίδα (ψηφιακές εξ αποστάσεως εφαρμογές υγείας).
Το μουσικό χωριό είναι επίσης ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Πρόκειται για την ίδρυση της «τρικαλινής σχολής» συνθετών, στιχουργών και τραγουδιστών, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη, ιστορικότερη και πλουσιότερη στην Ελλάδα. Είναι ο βασικός πυλώνας στήριξης, ανάδειξης και μετεξέλιξης του λαϊκού μας τραγουδιού. Σκοπός η παραγωγή σε άυλο προϊόν που αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα.
Παράλληλα επιχειρείται η δημιουργία κεντρικού πόλου επισκεψιμότητας, διεθνή ακτινοβολία. Η υλοποίηση του Μουσικού Χωριού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως ήδη έχει σχεδιαστεί, αποτελεί μια δράση που αποτελεί κυρίαρχη και σημαντική για ολόκληρη τη χώρα. Σε συνδυασμό, δε, με το υπό ολοκλήρωση Μουσείο Τσιτσάνη, δημιουργείται στα Τρίκαλα ένα δίκτυο αξιοποίησης και προβολής του πολιτιστικού προϊόντος που προβάλλει όλη τη χώρα: το λαϊκό τραγούδι.
Μια άλλη γνωστή από παλαιότερα είναι η περίπτωση του e-trikala. Η πόλη των Τρικάλων από το 2004 αξιοποιεί νέες τεχνολογίες. «Πρώτη Ψηφιακή πόλη της Ελλάδας» (www.e-trikala.gr ). Έκτοτε, η πόλη των Τρικάλων δημιουργεί υποδομές και παρέχει υπηρεσίες, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία και υλοποίηση εφαρμογών με βάση τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Στο τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ο δήμος Τρικκαίων συνεργάζεται με κοινωνικούς συνεταιρισμούς.
Η περιφέρεια του Δήμου συνολικότερα αναπτύσσει δραστηριότητες, σε σχέση με τη φύση και τις ορεινές περιοχές. Έχει πρόταση για ποδηλατική διαδρομή που θα συνδέει το δάσος Φωτάδας με τον υγρότοπο της λίμνης Γκιζλή στο Κεφαλόβρυσο . Μια άλλη πρόταση αφορά στη δημιουργία θεματικού πάρκου άθλησης – αναψυχής στη θέση «ΜΠΑΤΖΙΟΣ», στο Διαλεχτό. Προωθούνται επίσης έργα υποδομής για την  πρόσβαση σε κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο.
Στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει συνειδητοποιηθεί ότι:
Η παράδοση και η πνευματική πολιτιστική κληρονομία είναι πηγές για την ανάπτυξη της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας και ενθαρρύνονται συλλογικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί επισκέψιμοι πολιτιστικοί χώροι και μουσεία.
-        Το Σπήλαιο της Θεόπετρας, λίγα χιλιόμετρα πριν από τα Μετέωρα
-        Το Μουσείο της Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών
-        Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας και Ιστορία της Ελληνικής Εκπαίδευσης
Το κτήριο ψηφιακής προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού των Μετεώρων, κάτω από τους θεόρατους βράχους των Μετεώρων, στα όρια της Καλαμπάκας είναι έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Το ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΜΥΛΟΣ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ είναι θεματικό πάρκο για παιδιά που εντυπωσιάζει με τον αρχιτεκτονικό τους πλούτο ένα θαυμάσιο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, το μύλο του Αγαθοκλή (Ματσόπουλου), σχεδιασμένου από Αυστριακούς αρχιτέκτονες.
Αυτές οι πολιτιστικές και ψηφιακές υποδομές σε συνδυασμό με το πλανητάριο στην  Καλαμπάκας πρόκειται να παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες παρουσίασης και ξενάγησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Είναι ένα έργο που πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες.
Για να σχηματίσουμε σε βάθος την εικόνα που συνθέτει τον πολιτιστικό πλούτο και το υπόβαθρο της περιοχής μπορούμε να επισκεφθούμε εργαστήρια γλυπτικής, κεραμικής, αγγειογραφίας γύρω από τα Μετέωρα που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες και πολιτιστικά διαθέσιμα παρουσιάζονται στο κεφάλαιο “Πολιτιστικές – Ιστορικές Διαδρομές” και στο κεφάλαιο “Κοινά και Κοινωνικό Κεφάλαιο”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου