Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΚΑΜΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ



ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΚΑΜΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ
18/12/16 15:19

Διαβάστηκε 2765 φορές


Το συγκρότημα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης μετά από διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 17 συμπράξεις, ανατέθηκε πριν λίγο καιρό για διαχείριση στην ομάδα του Impact Hub Athens η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με σκόπο "να γίνει η αγορά κέντρο κοινωνικής οικονομίας - επιχειρηματικότητας", κάτι που διεκδικούσαν εδώ και πολύ καιρό οι φορείς της περιοχής. Δεδομένου ότι η αγορά της Κυψέλης πριν ανακαινιστεί αποτελούσεαυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο και τελούσε υπό ανοιχτή κατάληψη, στην οποία συμμετείχαν πολλά τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.


Οι φορείς και τα φυσικά πρόσωπα που υπέβαλαν πρόταση για τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης ήταν:
•  ΓΕΦΥΡΕΣ
• ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ
• ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ-ΤΕΧΝΗ
• ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
• ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΞΑΝΑ
• ΠΕΣΚΟ
• ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
• YIUCO
KID & FAMILY
IMPACT HUB ATHENS
  ΔΑΓΙΠΟΛΗ
• ΚΥΨΕΛΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
• ΠΗΓΑΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ
• BIOS
• ΚΟΙΣΠΕ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ
• FUTURE LIBRARY
• ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
Τελικά προκρίθηκαν στην τελική φάση οι εξής:

1. ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΞΑΝΑ
2. MPACT HUB ATHENS
3. BIOS 
4. FUTURE LIBRARY

H ομάδα του Impact Hub Athens ανέλαβε τη διαχείρηση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης με απόφαση της συμβουλευτικής ομάδας εργασίας του Δήμου Αθηναίων, η οποία αποτελείται από τον πρώην υπουργό και πρόεδρο του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, Σταύρο Μπένο, τον επιχειρηματία Βασίλη Φουρλή, τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη, τον πολεοδόμο Άρη Καλαντίδη και την αντιδήμαρχο Αμαλία Ζέπου.




Η απόφαση αυτή σήκωσε θύελλα αντιδράσεων εναντίον του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, τόσο από τις τοπικές συλλογικότητες της κοινωνικής οικονομίας στην περιοχή της Κυψέλης, όσο και από τις δημοτικές παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και της παράταξης του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος έθεσε διάφορα ερωτήματα. 

Σκληρότερη από όλες τις ανακοινώσεις που στάλθηκε στο enallaktikos.gr είναι εκείνη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Γειτονιές της Αθήνας, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Πέτρο Κωνσταντίνου, η οποία μιλάει για "ξεπούλημα της Αγοράς της Κυψέλης".

Το enallaktikos.gr έχει παρουσίασει την ομάδα του Impact Hub (Διαβάστε περισσότερα εδώ: enallaktikos.gr/kg15el_hub-athens_a2566.html), στην οποία επικεφαλής είναι ο Δημήτρης Κοκκινάκης και η Σόφη Λάμπρου και έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις που έγιναν στην θερμοκοιτίδα κοινωνικής επιχειρηματικότητας (στο παλιό Cubanita, απέναντι από τα κουλούρια του Ψυρρή...) 










Επικοινωνήσαμε με τη Σόφη Λάμπρου, η οποία μας δήλωσε ότι βρίσκεται εκτός Ελλάδος και επιφυλάσσεται να απαντήσει στις κατηγορίες.




H ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

"NA ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΜΚΟ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕIΑ ΤΩΝ ΗΠΑ



Την Αγορά της Κυψέλης, ένα χώρο ιστορικό και διατηρητέο μνημείο αλλά και   το πιο σημαντικό «φιλέτο» στη Φωκίωνος Νέγρη αποφάσισε να παραχωρήσει ΔΩΡΕΑΝ ο Δήμαρχος Καμίνης  σε μια ΜΚΟ, την Impact Hub Athens για μια πενταετία (!). 

Πρόκειται για σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης, μετά από εκτεταμένες εργασίες ανακατασκευής της  με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Με αυτό τον τρόπο, ο Δήμαρχος Καμίνης ολοκληρώνει την επιχείρηση διάλυσης της αυτοδιαχειριζόμενης Αγοράς της Κυψέλης που έκανε τον Αύγουστο του 2012, με την εισβολή των ΜΑΤ.

Έδωσε τέλος σε ένα πρωτοπόρο πείραμα διάσωσης του δημόσιου χώρου από την εγκατάλειψη και τα νύχια των εργολάβων που το ήθελαν να γίνει άλλο ένα πάρκινγκ. 

Για μια πενταετία, δεκάδες συλλογικότητες και  καλλιτέχνες είχαν αναδείξει την Αγορά της Κυψέλης σε κέντρο δημιουργικότητας.

Τώρα ο Δήμαρχος τον παραδίδει ολοκληρωτικά- με εξαίρεση την λειτουργία του ΚΕΠ- σε μια ΜΚΟ μετά από «επιλογή» η οποία ανατέθηκε σε πενταμελή ομάδα ατόμων, ανάμεσα τους ο επιχειρηματικός όμιλος Φουρλής (!)

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ φρόντισε να κάνει  αλλαγές στο καταστατικό της ώστε να διαχειριστεί με «κοινωνική επιχειρηματικότητα» τον χώρο.

Η Impact Hub Athens πρόσφατα διοργάνωσε μαζί με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα την εκδήλωση Hack the camp! με θέμα «καινοτομίες για την διευκόλυνση της ζωής στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων.

Ο τελικός του Hack the Camp πραγματοποιήθηκε στις 2-4 Δεκεμβρίου 2016 και διοργανώθηκε από το Impact Hub Athens, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, με τη συνεργασία δύο διεθνών οργανισμών με μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση hackathons με ανθρωπιστικό προσανατολισμό: τους Creative Associates από την Αμερική και το International Alert από τη Μεγάλη Βρετανία.» 
  

Διεθνώς ο ιδρυτής του Τζόναθαν Ρόμπινσον αυτοπροβάλλεται ως ικανός να έχει σχέσεις με το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας μέχρι τους επιχειρηματίες της ειρήνης στο Αφγανιστάν. https://www.theguardian.com/profile/jonathan-robinson

Στο δημοτικό συμβούλιο, την Παρασκευή 9/12/2016 δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης, όπως η Αμαλία Ζέπου παρουσίασαν το ξεπούλημα της Αγοράς της Κυψέλης ως «όραμα των κατοίκων της περιοχής» και επίσης ότι έβαλε τέλος στις πολιτικές παρεμβάσεις στην Αγορά της Κυψέλης, εννοώντας ότι δεν θα μπορούν οι συλλογικότητες της περιοχής που αντιστρατεύονται τον Δήμαρχο Καμίνη να έχουν πρόσβαση στο χώρο.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος Καμίνης, ακόμη πιο κυνικός δήλωσε ότι ο Δήμος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το χώρο και για αυτό τον παραχώρησε σε ιδιώτες!

Το σύστημα Καμίνη με τις διασυνδέσεις του με τους ιδιώτες απειλεί να αρχίσει πλέον τις εκχωρήσεις μαζικά χώρων στις ΜΚΟ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να εισβάλουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στο Δήμο της Αθήνας.

Έχουν προηγηθεί εκτεταμένες συμφωνίες-συνεργασίες με τις ΜΚΟ στα πλαίσια της διαχείρισης του προσφυγικού, με κεντρική επιδίωξη τη διατήρηση του Ελαιώνα ως στρατοπέδου συγκέντρωσης, αποκομμένου από τον ιστό της πόλης με αστυνομικό έλεγχο στη πρόσβαση των κινημάτων και των αλληλέγγυων. 

Επίσης, εκχωρούνται χώροι για τις επιδοτούμενες από ΕΣΠΑ και Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δράσεις των ΜΚΟ την ώρα που υποβαθμίζονται οι δομές του Δήμου με την συρρίκνωση του προσωπικού.

Ανάλογη δουλική σχέση με την πρεσβεία των ΗΠΑ επιδεικνύει και η ΜΚΟ PRAKSIS  με δηλώσεις ευχαριστιών προς τον πρέσβη των ΗΠΑ για την ενίσχυση της δράση τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της Αθήνας, την νεολαίας ,τις συλλογικότητες της περιοχής να ματαιώσουν τα σχέδια παραχώρησης ενός δημόσιου/δημοτικού χώρου στα χέρια των πιο αρπακτικών ιδιωτών.

Διεκδικούμε τους δημόσιους δημοτικούς χώρους και την ανοιχτή λειτουργία τους για τις ανάγκες των γειτονιών, με στήριξη από προσωπικό των Δήμων.

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας"




Η τοποθέτηση της Ανοιχτής Πόλης στο Δημοτικό Συμβούλιο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου