Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΌ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ



ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΌ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ

«Οδοιπορικό διαλόγου της κοινωνίας πολιτών για την κοινωνική οικονομίας, ένα μετακινούμενο συνέδριο»
Γιώργος Καραμπάτος, ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
Κοινωνία πολιτών- Δήμος -συμμετοχική δημοκρατία και κοινωνική οικονομία
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ-ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΩΣ ΤΟΝ ΕΒΡΟ- ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ
η οργανωμένη κοινωνία πολιτών παίρνει την υπόθεση
ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ στα χέρια της

Οι φορείς που πραγματοποίησαν το πρώτο ΄ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ΄ το 2016 με την ενεργό συμμετοχή άνω των 500 οργανώσεων από όλη την χώρα, αναλαμβάνουν μια νέα πρωτοβουλία ανάδειξης της αυθεντικής κοινωνικής οικονομίας και των φορέων της. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό ενημέρωσης -από την Καλαμάτα ως τον Έβρο- και τα νησιά.



ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
 
 
ΜΕ τις ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Σε μια περίοδο δραματικής μείωσης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα  από το κράτος, η μόνη διέξοδος αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής που διαφαίνεται στους δήμους είναι οι εφαρμογές κοινωνικής οικονομίας.
Ειδικότερα,  εάν λάβουμε  υπόψη ότι η φορολογική δυνατότητα έχει προ πολλού εξαντληθεί για τους νομοταγείς πολίτες, ώστε να συγκεντρωθούν πρόσθετοι φόροι και τέλη.

Η «ΣΟΥΠΕΡ ΓΙΑΓΙΑ» ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Η δημοτική αρχή της Μαδρίτης θεσμοθέτησε το Συμβούλιο Αλληλέγγυας Κοινωνικής και Συνεργατικής Οικονομίας στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι   της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης, των Πανεπιστημίων Κομπλουτένσε και Κάρλος Γ’,  της περιφερειακής ομοσπονδίας  συλλογικοτήτων από τις γειτονιές της Ισπανικής πρωτεύουσας, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγώνα ενάντια στην Φτώχεια και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό,  της Εθνικής Ομοσπονδίας Ελεύθερων Επαγγελματιών, των εργαζομένων στις  Κοινωνικές Επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς αλλά και … του υπουργείου Οικονομίας!

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Για ΤΟΥΣ ΟΤΑ: ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ Η ΤΟ ΈΛΛΕΙΜΜΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Παρέμβαση στην Ημερίδα του Κινήματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
 Στη συζήτηση που έγινε σήμερα,  επικράτησε η αντίληψη μιας  κυρίαρχης αντίθεσης μεταξύ συγκεντρωτικού κράτους και αποκεντρωμένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβάλλοντας μια πάγια κριτική υπέρ της ενίσχυσης της εξουσίας και των πόρων προς τους ΟΤΑ σε αντιπαράθεση με το κράτος.
Πόσο όμως αυτή η αντίθεση αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα;
Θεωρώ ότι το βασικό πρόβλημα της Τ.Α δεν βρίσκεται στο έλλειμμα ισχυρής εξουσίας σε σχέση με το κράτος, αλλά στο Έλλειμμα  Συμμετοχικής δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και για να είμαι  σύντομος θα θέσω μερικά δύσκολα ερωτήματα:


Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2016 13:04
Το τριήμερο επιμορφωτικό πρόγραμμα «Μέντορες-Κοινωνικοί άγγελοι» ξεκίνησε με πρώτο σταθμό, το Δήμο Αγιάς Λάρισας και διεξήχθη στις 29-31 με τη παρουσία και στήριξη της περιφέρειας Θεσσαλίας και του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού.

«Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΜΑΪΟΥ 2017
Χαλκίδα,  Αίθουσα Εργατικού κέντρου
ΩΡΑ 11.00 π.μ.
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ 11.00-1.30 μ.μ.
«Η σημασία των τοπικών ενώσεων για την κοινωνική οικονομία» Βασίλης Τακτικός,  Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας
«Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνική Οικονομία», Δημήτρης Κατσούλης πρώην Δήμαρχος Αυλώνος.

«Από το καταναλωτικό κίνημα στους καταναλωτικούς συνεταιρισμούς και η κοινωνική οικονομία» Δημήτρης Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος Αγρονέα
 Δομές χωρίς μεσάζοντες και καταναλωτικοί Συνεταιρισμοί Χρήστος Προβέζης Αλληλεγγύη για ¨ολους



Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ,
Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
και η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας
Συνδιοργανώνουν
ΗΜΕΡΙΔΑ & 3ΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με την υποστήριξη της Θεματικής Ομάδας Κοινωνικής Οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων
«Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»
Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ο τρίτος τομέας της οικονομίας


ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
και ο τρίτος τομέας της οικονομίας

Συνέντευξη του Ανδρέα Ν. Λύτρα Καθηγητή Κοινωνιολογίας
στο Βασίλη Τακτικό στο πλαίσιο της έρευνας του Ινστιτούτο Μελετών κοινωνικής οικονομίας για το μέλλον της μισθωτής εργασίας.

Ο Ανδρέας Ν. Λύτρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Είναι Καθηγητής Κοινωνιολογίας, διδάσκει από το 1990 στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας, διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και διοικητής στο ΓΝΑ "Κοργιαλένειο - Μπενάκειο, ΕΕΣ". Βιβλία του έχουν ενταχθεί σε βιβλιοθήκες ξένων πανεπιστημίων. Επιπλέον έχει εκπονήσει και δημοσιεύσει άρθρα, συμμετοχές σε συλλογικά έργα και ανακοινώσεις σε συνέδρια. Ως Ινστιτούτο Μελετών κοινωνικής οικονομίας ζητήσαμε την επιστημονική του άποψη για θέματα που σχετίζονται  με  το μέλλον της μισθωτής εργασίας σε σχέση με τις επιδράσεις των νέων  τεχνολογιών στη παραγωγή και την επιχειρηματικότητα .
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Προς αναζήτηση ενός εκρηκτικού μίγματος δημιουργίας
H Ελληνική οικονομία έχει χάσει από το 2009 περίπου το 30% του ΑΕΠ, έχει εκτοξεύσει την  ανεργία πάνω από το 26% ενώ την ανεργία των νέων σχεδόν στο 50%. Ακόμα πιο δυσοίωνες από τα νούμερα φαντάζουν οι προοπτικές. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη. Άλλες ψάχνουν τη λύση στη μεταφοράς της έδρας τους (βλ. Βουλγαρία) ενώ πολλές είναι και αυτές που στην τρέχουσα κατάσταση που βρίσκονται, αδυνατούν να πληρώσουν και το κόστη που επιβάλλεται το κλείσιμο τους, και έτσι παραμένουν ανενεργές. Περισσότεροι από τους μισούς ελεύθερους επαγγελματίες χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ και ακόμα και αυτοί που έχουν μπει σε κάποια ρύθμιση αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τις ρύθμισης τους αλλά και τις τρέχουσες εισφορές τους.   





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου