Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΩΣ ΤΟΝ ΕΒΡΟ- ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ




ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΩΣ ΤΟΝ ΕΒΡΟ- ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ
Από Πόλη σε Πόλη- με την οργανωμένη κοινωνία Πολιτών- για την κοινωνική Οικονομία.


Το πρόγραμμα -οδοιπορικο-ενημερωσης από Πόλη σε Πόλη
Ένα μεγάλο οδοιπορικό ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα -από την Καλαμάτα ως τον Έβρο- και τα νησιά. Ένα οδοιπορικό από Πόλη σε Πόλη, με την συμμετοχή  της κοινωνίας Πολιτών και με  στόχο να αντιμετωπίσει την απομόνωση της, από την  πολιτική ζωή της χώρας  να  αναδειχτούν και να εκφραστούν μέσα από αυτή τη διαδικασία οι δυνητικοί  φορείς κοινωνικής οικονομίας ως ενιαίος κοινωνικός εταίρος.

Συνδιοργανωτές: Η ΠΕΣΚΟ «Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας» και οι «Δρόμοι της Ελιάς», Παρατηρητηρίου Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών,  με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ, και 20 Δήμοι που θα υποδεχθούν  την πορεία και θα πραγματοποιήσουν κοινές εκδηλώσεις.
Στην πορεία θα συμμετάσχουν τμηματικά πάνω από 500 φορείς που πήραν μέρος και πραγματοποίησαν πριν ένα χρόνο το πρώτο ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  το 2016.

Η πορεία θα ξεκινήσει από την Αθήνα αφού προηγουμένως πραγματοποιηθεί μια ανοικτή συνέλευση στο χώρο της Πνύκας για τον συμβολισμό της συμμετοχικότητας των πολιτών στην οικονομική δημοκρατία αλλά και για να τονιστεί η σημασία της στην κοινωνική δημοκρατία.
Η πορεία θα ακολουθήσει την εξής διαδρομή με σταθμούς στους Δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Κόρινθος –Τρίπολη-Καλαμάτα-Ηλιδα- Ερυμάνθος-Καλάβρυτα –Αίγιο- Μεσολόγγι –Αγρίνιο - Ιωάννινα-Εγνατία Θεσσαλονίκης-Χαλκιδική-Σέρρες-Καβάλα-Ξάνθη–Αλεξανδρούπολη-Ορεστιάδα. Επιστροφή, Θεσσαλονίκη –Λάρισα-Βόλο-Τρίκαλα-Λαμία-Χαλκίδα - Αθήνα.
Θα υπάρξουν κι ενδιάμεσοι σταθμοί από Δήμους που θα ζητήσουν συμμετοχή στο μεγάλο οδοιπορικό. Για τα νησιά θα ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα.
To οδοιπορικό  θα υλοποιηθεί τον Μάιο 2018 και θα διαρκέσει ένα 20ήμερο.
Η διαδικασία θα  έχει ως εξής:
·         Ιανουάριος – Μάιος 2018. Οργάνωση και προετοιμασία οδοιπορικού, επαφές  με τοπικές οργανώσεις και Δήμους, υπογραφή συμφωνητικών, έγκριση διακήρυξης για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, δημοσιεύσεις, έκδοση φυλλαδίων.
·         Μάιος 2018. Συνέλευση στην Πνύκα. Εξαγγελία της Διακήρυξης για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, έναρξη του οδοιπορικού. Οι μετακίνηση θα γίνεται με 2 βαν, ένα των Οικολόγων Πράσινων και άλλο ένα που θα ενοικιαστεί, 10 μοτοσυκλέτες. 2 ιχ.
Σε κάθε πόλη το πρόγραμμα θα έχει ως εξής:
·         Υποδοχή της πορείας από τοπικές αρχές και τοπικούς φορείς.
·         Συνέντευξη τύπου στα τοπικά μμε.
·         Ημερίδα για την κοινωνική οικονομία σε τοπικό επίπεδο. Εισηγητές θα είναι ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, ακτιβιστές, τοπικοί φορείς και τοπικές αρχές.
·         Υπογραφή τοπικών κοινωνικών συμπράξεων μεταξύ Δήμου και φορέων κοινωνικής οικονομίας.
·         Γιορτή της  κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομία στην κεντρική πλατεία.

Συμμετέχουσες οργανώσεις στην οργάνωση του  οδοιπορικού:
·         Αττική: θα συμμετέχουν οι φορείς: Ευρωπαϊκή Έκφραση, «Ένωση φορέων κοινωνικής οικονομίας Αττικής», Κοινωνία 3/3, Ινστιτούτο Μελετών κοινωνικής Οικονομίας, Ουνέσκο για τον Πολιτισμό και την Ειρήνη, Ηράκλεια Ένωση Αττικής, Αρμάζι, Πύλη Ελευθερίας.
·         Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων, Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής, Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων, Ομοσπονδία Νότιου Αιγαίου, Ομοσπονδία Μικρών Κυκλαδονήσων.
·         Περιφέρεια Πελοποννήσου: ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Κορινθίας, ΚΟΙΝΣΕΠ «Λογής Καλούδια», ΚΟΙΝΣΕΠ ΜΗΤΙΔΑ, Δρόμοι της Ελιάς, Παναρκαδική Ομοσπονδία, Παλλακωνική Ομοσπονδία, Ένωση Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας Πελοποννήσου.
·         Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Πολιτιστικός Σύλλογος «Ηλιος»,  ΑΜΚΕ «Πρόταση» ΑΜΚΕ «Ερύμανθος» Ένωση φορέων κοινωνικής οικονομίας
·         Περιφέρεια Ηπείρου: Συνομοσπονδία Ηπείρου, Ένωση φορέων κοινωνικής οικονομίας Επέκεινα χώρα, Κοινωνία 3/3
·         Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ένωση φορέων κοινωνικής οικονομίας
·         Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Βίος Coop, Ένωση φορέων κοινωνικής οικονομίας Κ. Μακεδονίας Ounesko Σερρών,
·         Περιφέρεια  Μακεδονίας Θράκης: Ένωση φορέων κοινωνικής οικονομίας Θράκης.
·         Περιφέρεια Θεσσαλίας: Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας, ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, Ένωση φορέων κοινωνικής οικονομίας Θεσαλίας.
·         Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Ένωση Καταναλωτών Χαλκίδας, Ένωση φορέων κοινωνικής οικονομίας Στερεάς Ελλάδας.
Πλέον των παραπάνω οργανώσεων θα συμμετέχουν στην πορεία και στις ανοικτές τοπικές συνελεύσεις όλοι οι κατά τόπο φορείς που λαμβάνουν μέρος στο ανοικτό Συνέδριο της κοινωνίας πολιτών για την κοινωνική οικονομία.

Το αντικείμενο της Πρωτοβουλίας

Η πρωτοβουλία του οδοιπορικού αποσκοπεί στα εξής:
·         Να φέρει σε επαφή και επικοινωνία τους φορείς  και τα κοινωνικά δίκτυα της κάθε περιοχής , για συντονισμό και ανταλλαγή οργανωτικής και επιχειρησιακής τεχνογνωσίας για τους θεσμούς και τις καλές πρακτικές της κοινωνικής οικονομίας.
·         Να προκαλέσει τον διαδραστικό διάλογο με την Τοπική κοινωνία για οργανωτικές και θεσμικές καινοτομίες.
·         Να προωθήσει τις συνέργειες  και συνεργασία της κοινωνίας πολιτών  με την Τοπική αυτοδιοίκηση και τον «συμμετοχικό προϋπολογισμό» για την κοινωνική οικονομία.
·         Να μεταφέρει ιδέες και εμπειρίες από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες  προς την  Ελληνική Περιφέρεια.
·         Να αναδείξει το θεσμικό έλλειμμα της χώρας και να κινητοποιήσει δυνάμεις στη βάση της κοινωνίας για να αντιμετωπιστεί.
Η κατάσταση της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα υπάρχει γενικότερη υστέρηση της Κοινωνικής  οικονομίας , στο 2% μόνο, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος  βρίσκεται στο 10%.  Αυτό από μόνο του είναι μια μεγάλη πρόκληση.
Στα 7 και πλέον χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αντί να ενισχυθεί  η κοινωνία πολιτών και οι θεσμοί της κοινωνικής οικονομίας ως αντίδοτο στο μαρασμό της πραγματικής οικονομίας, αλλά και ως προαπαιτούμενο για τη μόχλευση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, διαπιστώνουμε βήματα υποχώρησης.  Δεσπόζει ο κρατικός συγκεντρωτισμός, ο παρασιτισμός και το πελατειακό πολιτικό σύστημα, μια πλήρη στασιμότητα σε σχέση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο της κοινωνίας πολιτών.
Η κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στο περιθώριο ενώ, αυτό που συνήθως  προβάλλεται με κομπασμό από τις κρατικές γραφειοκρατικές Ελίτ, είναι ένα  ΜΑΤΡΙΧ-μια εικονική πραγματικότητα με στόχο την λαφυραγώγηση των πόρων του ΕΣΠΑ προς 5ΤΟς κράτος, αφού πρώτα «βαφτίζονται» ως κοινωνική οικονομία οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες για προσλήψεις εκτάκτων στο δημόσιο.
Ο κρατισμός, ο παρασιτισμός και οι ψευδεπίγραφες κοινωνικές επιχειρήσεις απορροφούν κάθε  ζωτική ενέργεια της  πραγματικής οικονομίας, ενώ για  τις αυθεντικές κοινωνικές επιχειρήσεις δεν υπάρχει ουσιαστική μέριμνα, ούτε διαθέσιμοι πόροι. Πέραν αυτού δεν υπάρχει η απαιτούμενη αναγνώριση ενός συλλογικού υποκειμένου που να ορίζεται ωε κοινωνικός εταίρος στην ΟΚΕ.
ΟΙ Δήμοι, οι οποίοι  εξ αντικειμένου θα μπορούσαν να είναι σύμμαχοι των φορέων κοινωνικής οικονομίας, είναι εγκλωβισμένοι στο  ασφυκτικό πλαίσιο του συγκεντρωτικού κράτους και  στο δόγμα της μόνιμης μισθωτής εργασίας, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να προωθήσουν εναλλακτικές μορφές εργασίας για παραγωγικές δραστηριότητες και υπηρεσίες προς τους πολίτες, μέσα από τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς.
Από το πακέτο Γιουγκερ ( 35 δις για την Ελλάδα)  μόνο 10 εκατ. έχουν προγραμματιστεί για φορείς κοινωνικής οικονομίας, δηλαδή ποσοστό λιγότερο από 0,5%.
Αυτή την πραγματικότητα είναι άγνωστη στην ελληνική κοινωνία,  όπως άγνωστες είναι και οι δυνατότητες που προσφέρονται για  την  αναζωογόνησης της σύγχρονης οικονομίας με νέες θέσεις εργασίας τις οποίες μπορεί να προσφέρει ο τρίτος τομέας της κοινωνικής οικονομίας.
 Ένα μικρότερο ακόμη τμήμα της κοινωνίας πολιτών γνωρίζει και ήδη συμμετέχει σε συνεργατικά  κοινωνικά σχήματα. Η Ελλάδα άλλωστε είναι  η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης με ελάχιστους καταναλωτικούς και κοινωνικούς συνεταιρισμούς.

Αυτό το αρνητικό σκηνικό μπορεί να αλλάξει μόνο όταν η οργανωμένη κοινωνία πολιτών πάρει πρωτοβουλίες και την υπόθεση της επικοινωνίας και οργάνωσης στα χέρια της.
Με αυτή τη δράση  οι αυτοοργανωμένοι - αυθεντικοί φορείς της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας  βγαίνουν μπροστά σε ένα οδοιπορικό ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα.
Με αυτό τον τρόπο, οι συλλογικοί φορείς κοινωνικής οικονομίας αποκλεισμένοι από το συγκεντρωτικό επικοινωνιακό σύστημα, μπορούν να δημιουργήσουν  τα δικά τους επικοινωνιακά γεγονότα με συμμετοχικές διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου και να αναδείξουν τις σημερινές ανάγκες και δυνατότητες.
Μόνο η ενωμένη κοινωνία πολιτών μπορεί να ενσαρκώσει το μήνυμα ενότητας του συλλογικού υποκειμένου και να κάνει το όραμα πράξη στην κοινωνική οικονομία.
Τίποτε  δεν αλλάζει εκ των άνω εάν η κοινωνία δεν γνωρίζει αυτό που την ωφελεί και  δεν είναι σε θέση  να το απαιτήσει θεσμικά.  Μόνο  η ίδια η κοινωνία πολιτών μπορεί να γίνει το υποκείμενο αλλαγής   της  κοινωνικής οικονομίας.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα μέσα από αυτή την διαδικασία:

ü  Nα αναδειχθούν μέσα από την διαβούλευση, οι ανενεργοί υλικοί και το σχολάζον ανθρώπινο δυναμικό κάθε περιοχής, όπως αγροκτήματα, υποδομές σε κτίρια και εγκαταστάσεις και πολιτιστικές υποδομές που χρειάζονται την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων και της νεολαίας προκειμένου να αξιοποιηθούν.
ü  Να αναδειχθεί ο συνεργατισμός ως οργανωτική κουλτούρα που συνδέει την ενεργητικότητα της τοπικής κοινωνίας με τις θεσμικές κοινωνικές καινοτομίες και την κοινωνική και οικονομική αποτελεσματικότητα.
ü  Να αναδειχθούν τα οφέλη της συμμετοχικής δημοκρατίας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.
ü  Να αναδειχθεί το συλλογικό υποκείμενο των εθελοντικών οργανώσεων  ως συντελεστής στην διαμόρφωση κοινωνικού κεφαλαίου και τοπικής συλλογικής δημιουργίας.

Οι εθελοντές του δικτύου θα συμμετάσχουν στην δημιουργία  ηλεκτρονικής πλατφόρμας και κοινωνικών δικτύων για την συμμετοχική δημοκρατία στην οποία θα συμβάλλουν με ιδέες, αρθρογραφία και διάλογο ώστε όλα τα παραπάνω ζητήματα να τεθούν σε ένα διαρκή δημόσιο ηλεκτρονικό διάλογο με στόχο την θετική επίδραση με ιδέες και προτάσεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας Πολιτών.

Μέσα από αυτή τη πορεία θα γίνει ουσιαστικός διάλογος και καταγραφή των εισηγητικών προτάσεων για κάθε περιοχή. Θα συμπληρωθούν ερωτηματολόγια από κάθε συμμετέχουσα οργάνωση αλλά και των φορέων που θα λάβουν μέρος στην υλοποίηση του προγράμματος. Το υλικό αυτό θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη συμμετοχική δημοκρατία που θα έχει τον τίτλο του προγράμματος “PnikaParticipatory democracy”.
Θα γίνει επίσης και ειδική έντυπη έκδοση.



Για τον συντονισμό
ΠΕΣΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου