Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΈΝΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ



ΈΝΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ
Το υπουργείο εργασίας διοργάνωσε την πρώτη έκθεση κοινωνικής και αλληλέγγυας  οικονομίας  ΚΑΛΟ Athens EXPO’17, στην οποία είχαμε την τιμή να συμμετέχουμε μετά από πρόσκληση του.  Εκεί είδαμε πάνω από 150 επιχειρήσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας να παρουσιάζουν  τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους.
                Τρία μηνύματα πέρασε αυτή η έκθεση, την δυνατότητα ομάδων ανθρώπων να συνεργαστούν και να παράξουν έργο, το εξαίρετο περιβάλλον εργασίας που μπορούν να δημιουργήσουν και την ικανότητα που μπορούμε να επιδείξουμε όλοι οι εργαζόμενοι όταν δουλεύουμε για την δικιά μας επιτυχία.

Εμείς είμαστε  μια κοινωνική συνεταιριστική  επιχείρηση (ΚοινΣΕπ)  που εδρεύει στο Κιάτο Κορινθίας και δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα, μια ομάδα από 5 τελείως διαφορετικές προσωπικότητες όπου πριν από 5 χρόνια ξεκινήσαμε το ταξίδι στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. Το αρχικό μας αντικείμενο ήταν ένα οπωροπαντοπωλείο  για να δώσουμε την δυνατότητα εργασίας σε άνεργα μέλη μας. Με την πάροδο του χρόνου, εντοπίσαμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες στο σύγχρονο επιχειρείν. Συμφωνήσαμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Αλλάξαμε αντικείμενο  και ασχοληθήκαμε με την τεχνολογία και τον τρόπο που θα μπορέσουμε να κάνουμε την επιχειρηματικότητα εφικτή μέσα από τεχνολογικές λύσεις και την ίδια την τεχνολογία προσιτή οικονομικά στις μικρές κοινωνικές ή μη επιχειρήσεις, για να ισοσταθμίσουμε την ανταγωνιστικότητα έναντι οικονομικών κολοσσών που χρησιμοποιούν επιθετικά την υπεροχή τους σε τεχνολογία.
                Τι είναι όμως η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία,  τι το διαφορετικό έχει ;
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα βασίζεται σε τρείς άξονες, την  συνεργασία, την αλληλεγγύη και την δημοκρατία. Είναι το φυσικό αντίδοτο  στον επιθετικό ανταγωνισμό και την μεγιστοποίηση του κέρδους που κυριαρχεί στην επιχειρηματικότητα σήμερα. Ο στόχος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης δεν είναι το κέρδος αλλά το αποτέλεσμα.  Το καλό αποτέλεσμα  για εμάς είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπλέον  το δίκαιο εμπόριο έχει την δυνατότητα αν εφαρμοστεί σωστά να προσφέρει στους καταναλωτές καλύτερες τιμές, στους παραγωγούς μεγαλύτερα οφέλη και να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη.
Εμείς ως ΚοινΣΕπ «Λογής Καλούδια» που εδρεύουμε στο Κιάτο Κορινθίας συμμετείχαμε σε αυτή τη γιορτή παρουσιάζοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας  και θελήσαμε να κάνουμε ένα πείραμα,  για να αποδείξουμε την δύναμη της συνεργασίας. Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια συναυλία. Το αντικείμενό μας και οι γνώσεις μας  δεν μας επέτρεπαν να το διοργανώσουμε μόνοι μας. Παρουσιάσαμε την ιδέα μας στους αρμόδιους διοργανωτές οι οποίοι μας βοήθησαν ακόμα και χωρίς να πιστέψουν ότι θα τα καταφέρναμε. Αναζητήσαμε και βρήκαμε εντός της έκθεσης μια άλλη ΚοινΣεπ την EnD Productions που ασχολείται με το αντικείμενο και είχε την δυνατότητα και την θέληση να βοηθήσει στο εγχείρημα. Ένα ειλικρινές τηλεφώνημα αρκούσε και μια υπέροχη μπάντα από τον τόπο μας, την Κορινθία, οι Δρυίδες, βρέθηκαν  στον χώρο  με απόλυτο συντονισμό.  Με επαγγελματισμό και αφοσίωση στο αποτέλεσμα η συναυλία έγινε πραγματικότητα. Η διοργάνωσή της έγινε μέσα σε μόλις 24 ώρες.  Αυτή είναι η δύναμη της συνεργασίας. Όλα μπορούν να γίνουν εφικτά όταν ο σκοπός είναι το αποτέλεσμα και όχι απαραίτητα το κέρδος.
                Θέλουμε  να ευχαριστήσουμε, το υπουργείο εργασίας για την πρόσκληση, τους διοργανωτές ειδικά τον Κο Θάνο Ανδρίτσο για την συνεργασία, Την ΚοινΣΕπ  EnD Productions για προσφορά εργασίας και εξοπλισμού και τους Δρυίδες για την εξαιρετική συναυλία.
Για την ΚοινΣΕπ Λογής Καλούδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου